Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2017

Volledige Offscreen-programma online

door Steven Tuffin

Van 8 tot 26 maart vindt de 10de editie van het Brusselse cultfestival plaats: drie weken lang meer dan zestig films die tegen de mainstream inzwemmen, films die confronteren, verwonderen en beroeren. Van cultklassiekers over exploitationtitels tot hedendaags werk van onafhankelijke en authentieke filmmakers. Join the Cult!

Het volledige programma staat vanaf nu online op www.offscreen.be.

Offscreenings: de jaarlijkse selectie van nieuwe films

“La region Salvaje” van Mexicaanse regisseur Amat Escalante (“Heli”, “Los Bastardos”) is de laatste film die aan het programma is toegevoegd. Nadat een meteoor is neergestort, keert een ontmoeting met een mysterieus wezen het leven van een koppel met relatieproblemen ondersteboven. Geïnspireerd door “Possession” van de vorig jaar overleden Poolse regisseur Andrzej Żuławski – aan wie de film is opgedragen – injecteert Escalante dit familiedrama met bovennatuurlijke bevreemding en scherpe kritiek op de homofobe Mexicaanse machocultuur. Hij won met de film de Zilveren Leeuw voor de Beste Regie op het filmfestival van Venetië.

“La region Salvaje” vormt met twaalf andere films het “Offscreenings”-luik van het festival, een selectie van enkele bijzondere en onuitgegeven producties uit het hedendaagse filmaanbod, waarmee we de cultfilms van morgen onder de aandacht willen brengen. Staan verder op het programma: een Aziatisch trio met Takeshi Miike’s “The Mole Song: Hong Kong Capriccio”, “Creepy” van Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa en “The Wailing” van Koreaans supertalent Na Hong Jin. Een vrouwelijk trio bewijst dat feminisme en genresensibiliteit perfect samengaan: Julia Ducournau (opener “Grave”, vertoond in aanwezigheid van acteur Rabah Nait Oufella), Anna Biller (“The Love Witch”) en Alice Lowe (“Prevenge”). Wonderlijke wereldcinema vind je in het Filipijnse “Alipato: The Very Brief Life of An Ember” en het Mexicaanse “Tenemos La Carne”. Voor vreemdsoortige Europese films kan je terecht bij het Finse “Samurai Rauni”, het Duitse “Aloys” en “Safari”, de nieuwste van Oostenrijkse documentairemaker Ulrich Seidl. En dan is er natuurlijk nog de vette Amerikaanse instant-culthit: “The Greasy Strangler”.

De hele selectie vind je hier terug.

Once Upon A Time in Czechoslovakia

Er was eens een land… dat ophield te bestaan na een Fluwelen Revolutie. Een land van strenge winters en een Praagse Lente. Een land met een rijke traditie in het verfilmen van volksverhalen, legenden en sprookjes. Een thematisch retrospectief, verdeeld over Cinematek en Cinema Nova, van achttien fascinerende en fantastische films uit de jaren 60 en 70. Van lyrische pareltjes “Valerie And Her Week of Wonders” of “The Golden Fern”, over historische parabels als “Witches’ Hammer” en “Marketa Lazarova” tot atypische, anti-Disney sprookjesverfilmingen van Assepoester, de Kleine Zeemeermin en de Schone en het Beest. Deze laatste film komt regisseur Juraj Herz zelf voorstellen, samen met zijn duistere meesterwerken “The Cremator” en “Morgiana”. Ook te gast is Tsjechische stop-motion filmmaker Jiří Barta (“Krysar: The Pied Piper”, “Toys in the Attic”). Hij geeft een masterclass in Cinema RITCS aan filmstudenten en professionals.

Het programma van het retrospectief vind je hier.

Erotica: Walerian Borowczyk & Stephen Sayadian 

Erotiek en avant-garde esthetiek worden samengebald in het werk van Amerikaanse pornoregisseur Stephen Sayadian (AKA Rinse Dream) die – na een een carrière als artistiek directeur van het erotische blad Hustler – met “Café Flesh” en “Nightdreams” de hardcore-industrie twee van haar meest surreële klassiekers bezorgt. Beide films komt hij, samen met zijn dyonisische new wave-versie van “Dr. Caligari”, persoonlijk voorstellen in Cinema Nova.

In Cinematek brengen we een hommage aan de in 2006 overleden Poolse regisseur Walerian Borowczyk, grensverleggende animatiefilmer (“Théâtre de M. et Mme Kabal”) en bekend om zijn sluimerend erotische films “Goto, l’Île d’amour” en “Blanche” die de sjabloon vormden voor het radicaal seksuele en subversieve werk uit zijn latere periode zoals “The Story of Sin”, “Contes immoraux”, “La Bête” en “Behind Convent Walls”. Specialist in Oost-Europese cinema Daniel Bird zal een aantal van deze films inleiden.

Meer info over Stephen Sayadian vind je hier.
Het programma over Borowczyk kan je ontdekken via deze link.

Apocalypse 69

Met deze thematische programmamodule keren we terug naar het Amerika van het jaar 1969, wanneer de hippiedroom uit elkaar spat en ontaardt in een psychotische ‘bad trip’ bevolkt door satanisten, Hell’s Angels en Charles Manson. Een tiental films strijden om de ziel van de kijker, waaronder de klassiekers “Easy Rider” en “Zabriskie Point”, biker extravaganza’s “Satan’s Sadists” en “Werewolves on Wheels”, Kenneth Angers “Lucifer Rising”, de documentaires “Gimme Shelter” en “Manson” of nog, John Waters’ “Multiple Maniacs” in een onuitgegeven en gerestaureerde versie.

Het volledige Apocalypse 69 programma vind je hier.

Indonesian Action Cinema 

Een handvol Indonesische actie- en exploitationfilms zorgt voor exotiek. Uit de productieve jaren 80 komen “The Warrior” en de legendarische rip-off “Lady Terminator”, ingeleid door filmkenner Pete Tombs. De documentaire “Garuda Power: The Spirit Within” over de Indonesische actiefilm van de jaren 30 tot “The Raid”, zorgt voor de omkadering en wordt voorgesteld in aanwezigheid van regisseur Bastian Meiresonne.

Het programma rond Indonesische actie cinema vind je hier.

Special Screenings 

Naast de thematische filmprogramma’s biedt Offscreen je verschillende speciale voorstellingen. De priesteres van de post-psychedelische revival, Brusselse artieste Shazzula, voorziet haar hommage aan de films van Kenneth Anger, “Black Mass Rising”, van een live soundtrack, geassisteerd door Mongolito gitarist Marc De Backer. De matineevoorstelling biedt een nostalgische reis terug in de tijd voor jong en oud, met randanimatie, versnaperingen, voorfilmpjes en een memorabele ode aan de hippie spirit van de jaren 60 met de musical “Hair” van Milos Forman. In Cinema Bis Belge draait alles rond rare oma’s in “Rabid Grannies” en in Cineketje draait het natuurlijk om de allerkleinsten. Naar jaarlijkse gewoonte toont Shortscreen de meest bizarre kortfilms van het afgelopen jaar en krijgt het festival haar traditionele staartje met de maandelijkse B-tot-Z double bill.

Onder de noemer “Offscreen On Tour”, tenslotte, zal een fijne selectie van de festivalfilms ook te zien zijn in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk en op verschillende locaties in Luik en Nederland.

Meer info via de website.