Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.04.2019

Volledig programma MOOOV Filmfestival 2019 bekend

door Vertigo

MOOOV Filmfestival heeft vandaag het volledige programma bekendgemaakt van de aankomende editie. Van 23 april tot 5 mei kan je op 7 locaties in Vlaanderen films ontdekken die je blik op de wereld verruimen.

Het festival pakt uit met 86 films, waarvan 70 langspeelfilms (53 Belgische premières), 16 kortfilms en focust onder meer op India, animatie, familiefilms en vrouwelijke regisseurs. De MOOOV Oeuvre Award gaat dit jaar naar de Frans-Marokkaanse regisseur Philippe Faucon.

Bekijk het hele programma hier.

Dit jaar dingen er 8 langspeelfilms en 10 kortfilms mee in de officiële competitie. In de internationale jury die de Canvas Award ter waarde van €5.000 uitreikt, zetelen volgende filmprofessionals: regisseur en voorzitter van de jury Haroun Mahamat-Saleth, regisseur Joël Karekezi, fotografe van het affichebeeld Ashima Narain, documentairemaker en journalist Cornélia Laurence Glele, actrice Damla Sonmez en cineast Soudade Kaadan.

De kortfilmjury bestaat uit filmmakers Adolf El Assal, Lina Soualem, Maureen Prins en journalist Orlando Verde. Zij zullen de Kiripi Award uitreiken ter waarde van €1.000.

Daarnaast is er een jongeren-jury bestaande uit jongeren uit Brugge en Turnhout die de aan een langspeelfilm uit de competitie de Universcine Award uitreiken voor de beste langspeelfilm (€3.000) en de jaarlijkse Behind the Scenes-jury waar gevangenen in de gevangenis van Merksplas de Behind the Scenes Award uitreiken.

Op het einde van het festival zal de publiekswinnaar, de Joker Audience Award, bekendgemaakt op maandag 6 mei om 20u in The Roxy Theatre in Beringen.

De MOOOV Oeuvre Award gaat dit jaar naar de regisseur Philippe Faucon. De in Marokko in 1958 geboren Fransman was assistent van onder andere Jacques Demy en Leos Carax. Veel van zijn films handelen over migrantengemeenschappen in Frankrijk.

Hij begon zijn carrière met de regie van de kortfilm La jeunesse (1984) en heeft sinds 1990 reeds meerdere langspeelfilms geregisseerd waaronder L’Amour (1990), Sabine (1992), Samia (2000), The Betrayal (2005), Dans la vie (2007), The Disintegration (2011), Fatima (2015) e.a. Voor L’amour won hij de Perspectives du Cinéma Award op het filmfestival van Cannes. Zijn vorige langspeelfilm Fatima won de César voor beste Franse film. Het festival zal Amin, zijn negende en nieuwste film op deze award avond vertonen.

Dit jaar zal er ook een nieuwe prijs voor Beste Wereldfilm uitgereikt worden. Deze award krijgt de naam Sembene Award, naar de Senegalese schrijver en filmmaker. De prijs wordt gekozen uit alle wereldfilms die het voorbije jaar (tussen april 2018 en februari 2019) uitgebracht zijn in België.

Alle Vlaamse filmjournalisten mogen hun stem uitbrengen. Met deze nieuwe award wil MOOOV de wereldfilm nog meer in de kijker zetten. MOOOV vindt het belangrijk dat de wereldfilm in de maand april extra aandacht krijgt. Ook Canvas, en de twee VOD platforms Universcine en Dalton zullen in april extra aandacht geven aan de wereldfilm.

Een filmfestival is meer dan alleen film. Zo is er op MOOOV Filmfestival de jaarlijkse traditie CULT!LIVE waar een band een nieuwe score brengt bij een film. Dit jaar zal de soloartiest Köhn muziek live performen bij de film Post Tenebras Lux van Carlos Reygadas. Er worden tijdens het hele festivals op alle locaties ook debatten, talks en workshops georganiseerd rond verschillende thema’s en films.

Lees meer over: