Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.09.2020

Vlaamse zombiefilm Yummy geselecteerd voor legendarisch horrorfestival Sitges

door Vertigo

De Vlaamse zombiefilm Yummy blijft de wereld rondtrekken en de volgende stop is meteen een heel belangrijke, namelijk het Sitges International Fantastic Film Festival ook wel bekend als het Mekka van de horror -en genrefilm.

De 53e editie van het festival in Spanje loopt dit jaar van 8 tot 18 oktober en Yummy is er te zien in de sectie Midnight X-Treme. Afgelopen weekend speelde de film ook op het Imagine Film Festival in Amsterdam (28 augustus tot 6 september), het grootste festival voor horror, fantasy en scifi in Nederland.

“Het was een serieuze opdoffer toen in maart door de coronacrisis onze internationale première op South By Southwest in de Verenigde Staten geannuleerd werd, maar gelukkig is ook het zombievirus hardnekkig,” zegt regisseur Lars Damoiseaux.

“Sitges is toch het summum voor elke horrorfan en ik ben blij dat ik er de film kan gaan presenteren, net als op al die andere festivals die nu weer van start gaan,” vervolgt hij. “Horror blijft toch het leukste om samen met een publiek te beleven, ook als het dan met wat meer afstand moet tussen elkaar.”

Ondanks alle coronarestricties is Yummy aan een indrukwekkende internationale carrière begonnen met sinds juni reeds dertig vertoningen op toonaangevende genrefestivals zoals Fantasia in Canada, Calgary Underground in Italië, IndieLisboa in Portugal en Bucheon Fantastic Fest in Zuid-Korea.

In juni is de film gelanceerd in de Verenigde Staten, Australie en het Verenigd Koninkrijk op de populaire streamingdienst Shudder, ook wel de Netflix voor horror genoemd. Yummy wordt intussen reeds uitgebracht in ruim twintig landen waaronder ook Duitsland, Frankrijk en Japan.

“Deze toch wel prettig gestoorde film is onze film met de grootste internationale carrière aan het worden,” zegt producent Hendrik Verthé van A Team Productions, het productiehuis achter onder meer Patser en Torpedo.

“Wereldwijd zijn er grote communities van horror -en zombieliefhebbers,” vervolgt hij. “Dat de film niet Engels gesproken is, doet er voor deze fans minder toe dan bij andere films en Lars heeft ook gewoon een heel goede, grappig en bloederige film afgeleverd.”

Yummy is een zombiekomedie waarin een jong koppel, gespeeld door Maaike Neuville en Bart Hollanders, afreist naar een goedkoop Oost-Europees ziekenhuis voor plastische chirurgie. De jonge vrouw wil een borstverkleining. Haar moeder komt mee om haar gezicht nog eens strak te laten trekken.

Het vriendje vindt er op een verlaten afdeling een jonge vrouw, gemuilkorfd en vastgebonden op een operatietafel, het gevolg van een experimentele verjongingskuur. Hij bevrijdt haar, maar veroorzaakt zo de uitbraak van een virus dat dokters, patiënten en zijn schoonmoeder in bloeddorstige zombies doet veranderen.

Damoiseaux schreef de film samen met Eveline Hagenbeek en Yummy kwam vorig jaar in december bij ons in de zalen via Kinepolis Film Distribution. Op 8 oktober is de film bij ons nogmaals te zien op [email protected]

Dat is een speciale avond op het Festival International du Film Francophone de Namur (FIFF) in het teken van het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF), dat in april spijtig genoeg niet kon plaatsvinden.