Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.04.2019

Vlaamse studio voor wateropnames is grootste ter wereld

door Vertigo

Een ramp met een onderzeeër. Golven van een meter hoog. Een watervloed met nog hogere golven. Met één druk op de knop kan je voortaan in Vilvoorde, in de interieurwaterstudio van Lites, een wereld van verbeelding creëren. Met 1,1 miljoen euro steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) groeide het bedrijf van een klassieke verhuurder van filmmateriaal uit tot een internationale totaalaanbieder voor de tv- en filmindustrie.

De gloednieuwe onderwaterstudio, met een maximale waterdiepte van 10 meter en een wateroppervlakte tot 1250 m², is de meest geavanceerde en de meest volledige interieur-waterstudio in de wereld. Grote troef van de interieur-waterstudio in Vilvoorde is dat alle watereffecten voortaan binnen kunnen worden opgenomen. De effecten worden verwezenlijkt met grote bedrijfszekerheid en met grote aandacht voor veiligheid.

“Als onderwatercameraman stelde ik vast dat de bestaande interieur-waterstudio’s ontoereikend waren voor grote watereffecten,” zei Lites-CEO Wim Michiels. “In een buitenstudio kan veel meer, maar daar spelen nadelen als te koud water, weinig controle over de waterkwaliteit en onvoorspelbaar weer. Dat maakt grote waterscènes tijdrovend en omslachtig om te draaien, en dus duur en onzeker in productie. De Lites Water Studio biedt de filmproducenten een veel grotere zekerheid en stabiliteit zodat de scenes gedraaid kunnen worden binnen vooropgestelde budgetten.”

De studio van 24 x 21 x 9 m groot is uniek in Vlaanderen en de wereld, dankzij de hoogtechnologische uitrusting waardoor tal van special effects mogelijk zijn. Lites verwarmt het water permanent tot 32 graden. Dat maakt langdurige onderwateropnames een stuk eenvoudiger. Daarbij is het bassin uitgerust met een oversized waterfilteringsysteem om verschillende waterlooks te creëren. Zo kan je verschillende weersomstandigheden simuleren, van bewolkt tot zonnig, of de look van het water veranderen, van kristalhelder tot vervuild, van rivier tot oceaan.

Via grote beweegbare platformen en overheadkranen kunnen decors tot 25 ton gebouwd worden, droog, om nadien onder te dompelen tot de gewenste diepte. Bovendien kan 18 ton water neerstorten vanuit drie torens met verstelbare schansen. “Er kan zowel technisch als creatief veel meer, op een kostenefficiënte én duurzame manier,” zei Michiels.

“Als ondernemer wil je elk risico zo goed mogelijk inschatten en afdekken,” zei Vlaams minister van Innovatie en Werk Philippe Muyters. “Hetzelfde geldt voor grote en dure filmproducties: als je zelf controle hebt over de weersomstandigheden en de waterkwaliteit, neem je een heel stuk onzekerheid weg. Met deze investering zet Lites Vlaanderen internationaal op de kaart als specialist in onderwateropnames. Bovendien creëert Lites werkgelegenheid, voor de vaste medewerkers én voor freelancers en bedrijven in de audiovisuele sector, tot zelfs toeleveranciers buiten de sector. Kortom: onze steun is niet meer dan logisch, want met dit project investeren we in de toekomst.”

“Dit project toont hoe we twee belangrijke beleidsdomeinen, economie en innovatie, op een praktische manier hebben kunnen combineren,” zei Mark Andries, de administrateur-generaal van VLAIO. “Zo kan Lites gespecialiseerde diensten aanreiken die leiden tot kwalitatieve en hoogstaande audiovisuele uitgaves. Lites heeft als bedrijf de afgelopen jaren getoond dat transformeren werkt én een positieve impact heeft op de verdere ontwikkeling van de audiovisuele sector in Vlaanderen.”

Lees meer over: