Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.12.2019

Vlaamse postmetalband Amenra componeert nieuwe score voor Tarkovsky-klassieker

door Vertigo

MOOOV Filmfestival en Cactus Muziekcentrum vzw slaan de handen opnieuw in elkaar voor de vijfde editie van Cult!Live. Het principe is even eenvoudig als aantrekkelijk: een artistiek uitdagende band componeert een nieuwe soundtrack bij een cultfilm en speelt deze live op locatie. Amenra Plays ‘The Mirror’ by Tarkovsky gaat op 17 april 2020 in première in het Concertgebouw van Brugge en speelt op 22 april in de Warande te Turnhout.

Amenra

De intense en emotionele sludgemetal van Amenra beukt even hard in op het middenrif als op de ziel. In hun meer dan 20-jarige bestaan groeide de groep uit tot de vaandeldrager van de alternatieve metal en één van de grootste internationale groepen in het genre met een devote schare fans over de hele wereld.

Een groep die niet op zijn lauweren rust en op zoek gaat naar alternatieve vertoningsvormen voor hun muziek en hun boodschap die draait rond verlies, pijn maar ook verwerking en heling. Het verhaal en de filosofie van Amenra is zodanig krachtig dat het mensen beweegt tot ver buiten de niche waarin de groep groot werd. Een voorstelling van Amenra is een gitzwart ritueel, dat zowel pijnigt als zalft en waar niemand onbewogen van terugkeert.

The Mirror van Andrei Tarkovsky

Tijdens een zware zenuwinzinking gaat een man in gedachten terug naar de plaatsen en gebeurtenissen uit zijn jeugd. Hij zwerft weer rond in het huis waar hij zijn kinderjaren heeft doorgebracht, de plaats waar hij werd geboren en waar zijn vader en moeder hebben gewoond. Ook beleeft hij opnieuw zijn bijzondere dromen van destijds en ravot hij in de sneeuw met zijn eerste vriendinnetje. Terugblikkend op zijn leven twijfelt hij of hij wel genoeg heeft gegeven aan degenen die hem zo oneindig lief hebben gehad.

Nostalgie, weemoed en dromen: Tarkovsky noemde The Mirror zijn meest persoonlijke werk. De film is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovsky’s vader, waarbij heden en verleden door elkaar lopen.

“Ik geloof dat genezing ontstaat door een spirituele crisis,” schreef Tarkovsky, “een spirituele crisis is een poging om zichzelf te vinden.”

Bij Amenra plays ‘The Mirror’ by Tarkovsky weerspiegelt de filosofie van de groep deze van de film op ongeziene wijze. Met een vlijmscherpe filosofische lijn draait deze avond rond familie, spiritualiteit en verlies.

Lees meer over: