Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.01.2016

Vlaamse film breekt bezoekersrecord in 2015

door Jimmy Van der Velde

De Vlaamse film sloot 2015 af met een nieuw bezoekersrecord. Met meer dan 2,25 miljoen verkochte bioscooptickets wordt het vorige in 2010 gevestigde record met ruim 150.000 verbeterd. In vergelijking met 2014 betreft het hier zelfs een aangroei van ruim 10%.

De cijfers zijn nog voorlopig en deels gebaseerd op prognoses. De definitieve resultaten worden op 26 april bekendgemaakt, tijdens de publieke voorstelling van het VAF Jaarverslag 2015.

Bij maar liefst zes titels die tijdens het najaar van 2015 uitkwamen, stond de teller op 31 december al op meer dan 100.000 bezoekers, met uitschieters F.C. De Kampioenen – jubilee general en Safety First – The Movie. Maar ook films als D’Ardennen en Black wisten zich comfortabel boven de 150.000 tickets te nestelen. Dit terwijl de eerste Vlaamse Sinterklaasfilm Ay Ramon! meer dan 100.000 bezoekers lokte. Ook voor Wat mannen willen stond de teller op 31 december al ruim boven de 100.000 tickets. Op het vlak van coproducties scoorde Jaco Van Dormaels Le tout nouveau testament het sterkst.

Terwijl het tijdens de eerste helft van 2015 bijzonder rustig bleef, met slechts enkele Vlaamse filmreleases, merken we dat 2016 meteen uit de startblokken schiet met een reeks nieuwe titels van bij ons. Naast Problemski Hotel van Manu Riche en Broer van Geoffrey Enthoven (nu in de zalen), staan bijvoorbeeld ook Achter de wolken van Cecilia Verheyden, Uitschot van Luk Wyns, het hybride The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue en Belgica van Felix van Groeningen dit voorjaar op het programma. Verder is het dit jaar ook uitkijken naar eerste films van nieuw talent zoals Nathalie Teirlinck met Tonic Immobility, Kevin Meul met My First Highway en Bülent Öztürk met Blue Silence, naast nieuw werk van gevestigde waarden als Fien Troch (Home), Nic Balthazar (Say Something Funny), Christophe Van Rompaey (Vincent en het einde van de wereld), Peter Brosens en Jessica Woodworth (Kebab Royal), Peter Monsaert (Le ciel flamand), Bavo Defurne (Souvenir) en Erik Van Looy (De premier).

Bron: VAF