05.03.2021
Vlaamse cultuursector geeft zichzelf groen licht voor heropening midden april
De Vlaamse cultuursector vertrouwt op zijn expertise en geeft zichzelf groen licht om te heropenen vanaf 15 april. Volgens de Crisiscel Cultuur is een concrete datum nu aan de orde en is dit de enige juiste manier om ervoor te zorgen dat er perspectief komt voor de artiesten, cultuurwerkers, het publiek en dat de sector zijn rol in het algemeen mentaal welzijn van de maatschappij kan opnemen.
Sinds het najaar van 2020, zes maanden al, is de cultuursector in overleg met alle stakeholders, overheden en virologen om de tweede heropstart van de brede cultuur- en evenementensector veilig en vlot te doen verlopen. De protocollen liggen klaar, alle tools zijn in gereedheid gebracht om verantwoord aan de slag te gaan.
De tijdslijn van de cultuur- en eventsector: op 15 april worden de deuren geopend (proportioneel volgens zaalcapaciteit en het COVID Infrastructure Risk Model en het COVID Event Risk Model van de Vlaamse overheid). Op 15 juni start de culturele zomer met 5000 personen om dan stapsgewijs op te bouwen richting volledige heropening op 1 september.
Pure noodzaak: De sector, het publiek en de maatschappij krijgen perspectief voor een heropstart.
Het internationaal geprezen cultuurtalent in Vlaanderen is werkloos en ziet geen andere uitweg dan ander werk op te nemen. De sector loopt leeg, er ontstaat grote armoede en de immens negatieve langetermijnimpact op de hoogstaande kwaliteit van de sector hangt dreigend in de lucht.
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan nieuwe creaties maar het vooruitzicht om dit alles te tonen aan het publiek ontbreekt.
Ook de bevolking is meer dan moedeloos op dit moment. Slechts 30 procent van de bevolking blijkt mentaal in staat om de huidige coronamaatregelen correct op te volgen. De cultuursector biedt noodzakelijke, veilige en professioneel georganiseerde activiteiten.
Cultuur in al zijn vormen, van voorstellingen over events tot repetities voor amateurs, is de motivator die mensen nu nodig hebben om vol te houden.
Vernieuwd momentum: Neem de vaccinatiegraad en ziekenhuisopnames als parameters.
De huidige maatregelen worden niet meer gevolgd en hebben dusdanig geen effect meer op de besmettingsgraad. Het is tijd voor een omslag waardoor de draagkracht om beperkende maatregelen vol te houden groter wordt en pieken worden vermeden. Een nieuwe realiteit, een nieuw momentum voor het gebruik van andere parameters: vaccinatiegraad en ziekenhuisopnames.
Andere vaccinatiestrategie: De sector eist een Marshall-plan om de bevolking te vaccineren.
Vaccineren is de oplossing om de pandemie onder controle te krijgen. Dat is nu al zichtbaar in de cijfers. Ondanks de inspanningen stelt de cultuursector vast dat het onvoldoende snel gaat en de organisatie beter kan. De cultuursector pleit voor een algeheel, landelijk en stevig nieuw plan om de bevolking te vaccineren.