26.09.2019
Vlaamse cineast maakt sciencefictionfilm met archiefbeelden
Night Has Come is het debuut van Peter Van Goethem, Vlaams regisseur, auteur en schilder, die vier jaar lang aan deze low-budgetfilm heeft gewerkt. Voor dit filmisch essay werd niets gedraaid. Door amateurfilmmateriaal en archiefbeelden van historische gebeurtenissen in Brussel uit het filmarchief Cinematek in een fictief verhaal te gieten, ontstond een post-apocalyptisch verhaal dat de complexe verhouding tussen feit en fictie, waarheid en leugen op scherp stelt.
Zo plaatst Van Goethems film niet alleen oud beeldmateriaal in een nieuw hedendaags licht, maar zet hij ook vraagtekens bij onze omgang met het verleden. Gedurende verschillende jaren werkte hij aan een doctoraat in de Audiovisuele Kunsten (ULB, VUB, RITCS) over de relatie tussen kunst/esthetiek en stedelijkheid, met de nadruk op non-fictiebeelden van de stad Brussel. Deze studie resulteerde in zijn eerste speelfilm Night Has Come.
De synopsis: een anonieme oude man wordt wakker in een sanatorium op een onbekende locatie. Hij lijdt aan geheugenverlies veroorzaakt door een virus. De mensen noemen het de “Nacht” omdat het herinneringen steelt en alleen duisternis achterlaat. De Staat komt met een nieuw programma dat herinneringen kan opslaan en zorgvuldig geclassificeerd, “voor het geval dat”.
Maar is het virus echt van natuurlijke aard? Of was het ontworpen om de volgende generatie een nieuwe start te geven (en de Staat een eenvoudig te controleren bevolking)? Quarantaine, opstand, rellen… Langzaam maar zeker begint de oude man de echtheid van zijn eigen herinneringen in twijfel te trekken, terwijl hij zich steeds bewuster wordt van een andere waarheid. Essayistisch en experimenteel neemt Night Has Come je mee op een fictieve reis, slechts een stap verwijderd van de realiteit.
De tekst werd geschreven door Peter Verhelst en de stem van het hoofdpersonage werd ingesproken door Johan Leysen. Componist Guy Van Neuten schreef de begeesterende soundtrack voor deze film. Night Has Come is een productie van Peter Krüger / IntiFilms, in coproductie met Cinematek (Koninklijk Belgisch Filmarchief), met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF/Filmlab), de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en RITCS School of Arts.
De film ging in wereldpremière op Fantastic Fest in de Verenigde Staten, waar hij warm onthaald werd door de pers. Op 17 oktober is hij te zien tijdens Film Fest Gent.