Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.06.2016

Vlaamse animatiesector stelt zich voor in Annecy

door Vertigo

De Vlaamse animatiesector krijgt voor het eerst een speciaal platform tijdens het Internationaal Animatiefestival van Annecy (13-18 juni). Tijdens de Flanders Animation Focus krijgt een aantal Vlaamse spelers de kans om zichzelf en hun nieuwe animatieprojecten voor te stellen. De Focus, die de Marché International des Films d’Animation (MIFA) afsluit op 17 juni, volgt op een recente beslissing van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) om jaarlijks minstens één majoritair Vlaamse lange animatiefilm te ondersteunen.

Vlaamse animatiestudio’s werkten mee aan diverse internationale coproducties zoals Van de kat geen kwaadBrendan en het geheim van Kells, The Congress, Jack en het koekoekshart, Phantom Boy, Asterix en de Romeinse lusthof, Beestenboot, Kika & Bob, Picknick met taart en Dimitri.

Deze studio’s ontwikkelen vandaag ook eigen majoritair Vlaamse producties. In Annecy worden 11 van deze projecten door hun respectieve makers en producenten voorgesteld aan potentiële coproducenten, cofinanciers, aankopers en distributeurs. Het gaat om drie speelfilmprojecten en acht televisieseries.

Op het vlak van animatiefilms is er Canaan, het nieuwe project van regisseur Jan Bultheel (Cafard) voor productiehuis Tondo. Bultheel zal zelf in Annecy zijn om de film te pitchen. Mark Mertens van Grid Animation, het Gentse bedrijf dat op Cartoon uitgeroepen werd tot Europese Animatieproducent van het Jaar, pitcht het speelfilmproject Crazy Island. Ives Agemans en Iris Delafortry van Cyborn presenteren ten slotte het animatiefilmproject Hubris.

Op het vlak van animatieseries zijn er Peter Decraene en Karim Rhellam van Creative Conspiracy die Three Little Ninjas Delivery Service pitchen, waarvan al een pilootaflevering geselecteerd werd voor het kortfilmprogramma van Annecy. Verder is er Steven De Beul van Beast Animation met George & Paul. Annemie Degryse van Lunanime presenteert Ollie, terwijl Jimmy Simons en Peter Bouckaert van Eyeworks Droedels pitchen. Tom Van Gestel van Fabrique Fantastique zal dan weer Ridder Muis voorstellen. Viviane Vanfleteren van Vivi Film toont het project Bo’s Bazaar. Eric Goossens van Walking the Dog is op de Focus aanwezig met het project Vos & Haas. Tot slot komt Perrine Gauthier van Thuristar Mijn ridder en ik voorstellen.

Verder bestaat de Flanders Animation Focus uit een korte presentatie van het VAF, dat onlangs plannen aankondigde om jaarlijks een majoritair Vlaamse lange animatiefilm te ondersteunen, naast voorstellingen van het Screen Flanders economisch fonds en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering. Ook een belangrijke speler als Ketnet zal aanwezig zijn.

Screen Flanders, Flanders Image en de Vlaamse animatiesector werken nauw samen aan dit initiatief. De jonge Vlaamse animator Wouter Bongaerts ontwierp in opdracht van Screen Flanders en Flanders Image een visual voor de Focus waarin de onsterfelijke mascotte van het festival – “le lapin” – op waterski’s op het meer van Annecy wordt losgelaten. Grid Animation realiseerde een promoreelmontage voor het event, op muziek van Frederik Segers van animatiestudio Thuristar.

Bron: VAF

Lees meer over: