Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

31.01.2024

Vlaams filmmagazine Humbug stopt met gedrukte nummers na njet van VAF op steunaanvraag

door Vertigo

Na tien nummers stopt Humbug met de uitgave van zijn geïllustreerde filmtijdschrift, dat in oktober 2021 voor het eerst verscheen. Een gebrek aan (vrije) tijd en fondsen is de korte verklaring voor deze moeilijke beslissing. De lange versie? Die ligt gevoeliger.

De vijfkoppige kernredactie beraadt zich over alternatieve manieren om filmkritiek en illustratie in Vlaanderen en Nederland alsnog te blijven versterken. Online gaat Humbug in tussentijd door.

Het laatste nummer van onafhankelijk filmtijdschrift Humbug ligt vanaf vandaag in de winkelrekken en bij onze abonnees.

Na drie jaar en tien printmagazines dwingt een gebrek aan tijd en fondsen de vijfkoppige kernredactie om te stoppen.

De laatste editie is een treffend afscheid, een ode aan filmicoon Tilda Swinton. Voor deze speciale gelegenheid konden we de Britse superster uitgebreid spreken voor een exclusief interview.

Humbug werd opgericht in coronajaar 2021 door filmjournalisten Johannes De Breuker, Ruben Aerts, Fien Meynendonckx en grafisch vormgever Emma Geets uit bezorgdheid over de afnemende aandacht voor film op de cultuurpagina’s van kranten en magazines. Met passie voor filmcultuur en de behoefte aan hoogwaardige filmkritiek besloten ze een filmmagazine te creëren. In 2022 sloot Hanne Schelstraete bij de kernredactie aan.

Humbug trok over de jaren heen een diverse groep schrijvers en illustratoren aan, en organiseerde een workshop Filmkritiek om nieuwe stemmen een kans te geven. Velen van hen bleven nadien bijdragen aan Humbug.

Als niet-gesubsidieerd filmtijdschrift draaide Humbug op een volledig vrijwillige kernredactie, die naast redactiewerk ook administratie, distributie en communicatie op zich nam. Terwijl bijdragen aan de website vrijwillig waren, ontvingen schrijvers en illustratoren een beperkte vergoeding voor hun bijdragen aan de papieren nummers, gefinancierd door abonnementen en advertentie-inkomsten.

Wetende dat deze situatie onhoudbaar was, hoopte de kernredactie op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) om zich te verankeren in het filmlandschap en medewerkers een eerlijk loon te bieden. Helaas besloot het VAF in oktober 2023 om geen enkel gedrukt filmtijdschrift structurele steun te verlenen. Dit dwong Humbug tot een moeilijke beslissing: het stopzetten van het tijdschrift.

De website en de vzw blijven voorlopig bestaan. De redactie onderzoekt alternatieve manieren om filmkritiek en illustratie in Vlaanderen en Nederland te blijven bevorderen.

Lees hier het volledige statement van de kernredactie.