Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.08.2016

Vlaams fictiedebuut Brak wint drie prijzen in Portugal

door Vertigo

Brak, het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Laurent Van Lancker, heeft drie prijzen gewonnen op het Avanca Filmfestival in Portugal:

  • Speciale Vermelding van de Jury
  • Prijs voor de Beste Acteur (Tibo Vandenborre)
  • Prijs voor de Beste Fotografie (Laurens De Geyter)

De internationale jury bestond uit Luís Oliveira Santos (Portugal), Abu Shahed Emon (Bangladesh), Malte Wandel (Duitsland), Moghadaseh Rouhi (Iran) en Javi Navarro (Spanje).

Brak is gebaseerd op de roman ‘De Ontelbaren’ van Elvis Peeters. Deze eerste langspeelfilm van documentairemaker Laurent Van Lancker vermengt hedendaagse realiteiten met een voorspelling over een mogelijke nabije toekomst, waarin Fort Europa ten onder is gegaan en Noord-Europeanen noodgedwongen migranten zijn geworden.

Lucas, een man uit de middenklasse, geraakt vast in een kustdorp op zoek naar een overtocht naar een beter toekomst elders anders. Doorheen de moeilijkheden en dilemma’s die hij tegenkomt, bevraagt Brak in welke mate het doel de middelen heiligt en tot wat men bereid is om een overtocht te riskeren.

Brak werd gefilmd in reële locaties: vluchtelingenkampen (Calais, Begijnhofkerk Brussel) en het verlaten dorp Doel. In de hoofdrollen zien we o.a. Tibo Vandenborre (Rundskop), Aurora Marion (La folie Almayer) en Sam Louwyck (Anyway the wind blows).

De film speelt vanaf 14 september in de bioscopen.

Bron: Polymorfilms