Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.02.2018

Wat vindt Paul Thomas Anderson van zijn Oscarconcurrentie?

door Vertigo

Na Christopher Nolan heeft nu ook Paul Thomas Anderson zijn zegje gedaan over zijn concurrentie in de Oscarcategorie Beste Regisseur. De Phantom Thread-cineast heeft niets dan lof voor de films van zijn collega’s.

“Als ik aan Guillermo del Toro’s The Shape of Water denk, denk ik meteen aan de acteerprestatie van Sally Hawkins,” aldus PTA. “Ik had haar al eerder opgemerkt en vroeg mij af wanneer een regisseur haar eens op de perfecte manier zou gaan gebruiken. Heel de film draait om haar en het is onvergetelijk om haar aan het werk te zien.”

Ook Saoirse Ronan, die de hoofdrol speelt in Lady Bird van Greta Gerwig, maakte een diepe indruk: “Je ziet hoe de Ierse actrice echt iemand uit Californië wordt. Ik kan niet geloven hoe ze dat heeft gedaan. Dat is het beste gevoel voor een regisseur. Wanneer je zoiets magisch ziet en al hetgeen je denkt te weten, plots niets meer voorstelt.”

Christopher Nolan riep met Dunkirk vragen op bij Anderson: “Ik mag Chris zijn films altijd in de beste omstandigheden zien, wanneer ze vers van de pers zijn. Hoe vaak je het ook meemaakt, er is geen groter plezier dan een scène te zien waarbij je je afvraagt hoe hij dat in godsnaam heeft gedaan. Elk moment in Dunkirk was zo’n moment.”

Get Out van Jordan Peele veroverde om een andere reden een plaats in Andersons hart: “Ik zag hem in Londen, ergens in de winter. We waren toen halverwege de opnames van Phantom Thread en ik had echt iets nodig dat mij kon inspireren. Het was immers koud en ik vond dat we niet goed bezig waren. Daarom ging ik op een zondagavond naar de bioscoop. Ik was al een fan van Peeles televisiewerk, maar zijn film had echt een enorme impact op mij. Hoe vreemd hij ook was, hij zorgde ook voor een link met mijn moederland. Ironisch genoeg kreeg ik er heimwee van.”

Bron: The Playlist