Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.10.2015

Vijf Vlaamse kortfilms naar 60e Filmfestival Valladolid

door Jimmy Van der Velde

Vijf korfilms uit Vlaanderen hebben een uitnodiging op zak voor de 60e jubileumeditie van het International Filmfestival van Valladolid (Spanje, 24-31 oktober). Drie ervan vinden we terug in de Officiële Competitie: VAF Wildcard-winnaar Perdition County van Raphaël Crombez, Shadow () van Bülent Oztürk en Tank van Raoul Servais. De twee andere titels, Billy The Bully van Wannes Destoop en Nkosi Coiffure van Frederike Migom, dingen mee naar de Meeting Point Foreign Language Award.

De Semana International de Cine (Seminci) van Valladolid viert dit jaar zijn 60e verjaardag met o.a. een recordaantal kortfilms uit Vlaanderen. De titels die in de Officiële Kortfilmcompetitie worden vertoond, zijn in de running voor twee prijzen: de Gouden en Zilveren Aar.

Raphaël Crombez won eind vorig jaar een VAF Wildcard met zijn afstudeerfilm Perdition County die hij aan het Brusselse LUCA School of Arts maakte. De 25-minuten durende film brengt het verhaal van Desmond, een voetsoldaat die zijn bende scalperende pelgrims verraadt. Hij vertrekt op een uittocht naar vrijheid doorheen eindeloze landschappen en tracht zijn menselijkheid te herwinnen. Eerder dit jaar werd de film ook al geselecteerd voor het Future Frames-programma van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary.

Shadow (Sî), na Houses With Small Windows de tweede korte film van Bülent Oztürk, is het verhaal van een moeder en haar twee dochters die zich in een grot schuilhouden, op de vlucht voor IS. De film toont hun dagelijkse strijd om te overleden, zonder daarbij hun geloof te verloochenen.

Tank van Vlaams animatiepionier Raoul Servais is een vrije interpretatie van de eerste tankaanval op 15 september 1916. De inzet van dit nieuwe wapen betekende zowel voor de loopgravenverdedigers als voor de tankbemanning een helse ervaring. 
Zowel voor soldaat Otto in zijn loopgraaf als voor Johny in zijn tank komt er zo een einde aan al hun sentimentele bekommernissen. Tank is ook te zien op de openingsavond van het Film Fest Gent.

Billy The Bully van Wannes Destoop was eerder deze week nog op het Filmfestival van Namen te zien. De film vertelt het verhaal van een 11-jarige jongen die maar één ding wil: deel uitmaken van de groep die hem verstoot.

In Nkosi Coiffure van Frederike Migom probeert een vrouw te ontsnappen aan een ruzie met haar vriend door een Afrikaanse kapperszaak binnen te vluchten. Aanvankelijk wordt ze gesteund door de vrouwen. Maar wanneer zij de oorzaak van de ruzie te horen krijgen, lopen de meningen uiteen.

Bron: VAF