Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.02.2021

Viggo Mortensen blikt terug op Green Book-controverse

door Vertigo

Viggo Mortensen heeft teruggeblikt op de controverse rond Green Book. De Oscarwinnende film speelt zich af in de jaren zestig en gaat over de relatie tussen jazzpianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Tony Vallelonga (Mortensen).

Volgens sommigen is Green Book een white savior-film, waarin een zwart personage gered wordt door een blank. Daar is Mortensen niet mee akkoord. “Mijn personage was de idioot die doorheen de film bijleerde, maar beide mannen leerden ook van elkaar,” zegt hij.

“Het is jammer en irritant dat de film onder vuur lag, want we wilden het net hebben over racisme en hoe er sinds de jaren zestig nog niets is veranderd,” vervolgt hij.

“Overal ter wereld heeft het publiek heel positief op de film gereageerd,” voegt hij eraan toe. “Ik vind hem zelf heel goed en denk dat hij de tand des tijds zal doorstaan.”

Mortensen vergelijkt Green Book met het werk van regisseur Preston Sturgess (The Great McGinty, The Lady Eve). “De film biedt een waardevolle blik op een specifieke periode in de Amerikaanse geschiedenis en bevat een actuele boodschap,” zegt hij.

Verder vindt Mortensen dat distributeur Universal het niet genoeg voor Green Book heeft opgenomen. “Ik kreeg ook kritek, maar zag niet in waarom ik me zou moeten terugtrekken,” zegt hij. “De studio heeft zich echter te lang teruggetrokken en dat was vervelend.”

Bron: The Film Stage

Lees meer over: