Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.03.2019

Verzon God’s Own Country-regisseur lesbische relatie in nieuwe film?

door Vertigo

Ammonite, de nieuwe film van Francis Lee (God’s Own Country), ligt onder vuur. De biopic gaat over paleontologe Mary Anning (Kate Winslet) en een kindermeisje (Saoirse Ronan).

De twee hebben in de film een lesbische relatie maar die zou volgens Annings nabestaanden volledig verzonnen zijn.

“Moeten filmmakers een opmerkelijk verhaal per se sensationeler maken door er onbevestigde aspecten van haar geaardheid bij te halen?” zei Mary’s verre nicht Barbara Anning.

“Beeld je in hoe beschaamd Mary zich zou voelen nu haar seksleven op het grote scherm wordt uitgesmeerd,” voegde ze eraan toe. Volgens haar is er geen bewijs dat Mary lesbisch was.

Lorraine Anning, een ander familielid, ziet er echter geen graten in. “Zo lang het mooi en smaakvol wordt aangepakt en trouw blijft aan Mary’s persoonlijkheid, vind ik het geweldig,” zei ze.

Ook Lee verdedigde zijn keuze. “Queer-geschiedenis wordt vaak heteroseksueel gemaakt,” tweette hij. “Als er geen bewijs is dat een historische figuur hetero was, mogen we ze dan niet in een andere context plaatsen?”

“Als een queer-filmmaker uit de arbeidersklasse heb ik het over thema’s als sociale klasse, gender en seksualiteit,” vervolgde hij. “Ik behandel mijn personages met het uiterste respect en probeer hun levens en relaties op een authentieke manier weer te geven.”

“Nu zou ik graag verder werken aan een film waar jullie hopelijk wel van houden,” besloot hij.

Bron: IndieWire