Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.09.2015

#VertigoVenice2015: Blog 3

door Ruben Nollet

Een kleine maand geleden bereikte ons het slechte nieuws dat Jonathan Demme, de regisseur die internationale roem vergaarde met onder meer The Silence of the Lambs en Philadelphia, kanker heeft. Hij is in Venetië echter gewoon op post als voorzitter van de jury voor de Orizzonti-sectie en om een — o ironie — Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen. Hij ziet er bovendien geen graten in om tussendoor ook nog promotie te voeren voor Ricki and the Flash, zijn nieuwe film die volgende week in de Belgische zalen uitkomt.

Wat hij allemaal te vertellen had tijdens ons gesprek komt u te gepasten tijde te weten, maar het was in elk geval meteen duidelijk dat het niet zo goed met hem gaat. De cineast is zwaar vermagerd en kaal, de klassieke gevolgen van chemotherapie. Het goeie nieuws is dan weer dat de ziekte Demmes goeie humeur en patente optimisme niet aangetast heeft.

ricki and the flash1

Het interview ging over van alles en nog wat, en halverwege stak plots een van de onverklaarbare toevalligheden op die je zo vaak ervaart tijdens een festival. Demme vertelde namelijk hoe een van zijn kinderen, een twintigjarige vrouw, binnenkort de stap zal zetten om een man te worden. “Mijn vrouw en ik weten alles over transgenderisme”, voegde hij eraan toe.

Het toeval wil dat ik net voordien The Danish Girl had gezien, het verhaal van de Deense schilder Einar Wegener, die zich in de jaren twintig operatief liet ombouwen tot de elegante Lili Elbe. Regisseur Tom Hooper (The King’s Speech) maakt er een opvallend weinig sentimenteel liefdesdrama van — het laatste kwartier en de onophoudelijke score van Alexandre Desplat even buiten beschouwing gelaten. De grote troef van de film is echter hoofdacteur Eddie Redmayne, die zo overtuigend over het scherm stapt dat ik hem zowaar bijna verleidelijker begon te vinden dan zijn tegenspeelster Alicia Vikander.

En voor de nieuwsgierigen: Matthias Schoenaerts doet prima zijn ding in een bijrol als jeugdvriend van het hoofdpersonage. Maar ik kijk toch meer uit naar wat hij in A Bigger Splash zal laten zien.

Blog 1 vind je hier!
Blog 2 vind je hier!

@RubenNollet