Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2016

#VertigoRewind: april 2016

door Steven Tuffin

Omdat de eindejaarsperiode traditioneel een tijd van bezinning is, blikt onze hoofdredacteur uitgebreid terug op het filmjaar 2016. Ziehier zijn persoonlijke overzicht van het Belgische bioscoopaanbod van april.

A Bigger Splash

Geen betere film dan A Bigger Splash om mijn geloof in echt goede arthousecinema terug wakker te schudden. De bruisende cast – waaronder ‘onze’ Matthias Schoenaerts – wordt aangevoerd door een weergaloze Ralph Fiennes en regisseur Luca Guadagnino weet erotiek, intelligentie en spanning perfect te combineren.

 

Demolition

In deze blockbusterhoogdagen blijkt ook Demolition in de categorie ‘uitdagend’ te belanden. Onbegrijpelijk, want dit is het soort volwassen Amerikaans cinema dat jaren terug volle zalen had getrokken. Jake Gyllenhaal speelt de pannen van het dak, terwijl regisseur Jean-Marc Vallée nog eens écht raak schiet.

 

Captain America: Civil War

Met Captain America: Civil War bewijst Marvel zich eens te meer als middelmaatfabriek. De film barst van het potentieel – Joss Whedon toonde met The Avengers dat een superheldenonderonsje extreem entertainende cinema kan opleveren – maar huurling-regisseurs Anthony en Joe Russo gaan voor een op alle vlakken grijze bedoening. En nee, die twee memorabele scènes maken niet alles goed.

 

The Jungle Book

De live-action update van The Jungle Book was dan weer een onverwacht schot in de roos. Jon Favreau weerlegde voor eens en altijd de stelling dat digitale personages en decors nooit helemaal tot leven gewekt kunnen worden. Of ga je echt beweren dat je voelt dat dit Disney-avontuur werd opgenomen in een blue screen-studio in hartje Los Angeles?

 

Close but no cigar: Pride and Prejudice and Zombies, Men and Chicken
No Cigar: Triple Nine, Hardcore Henry, The Sea of Trees
Dringend in te halen: Embrace of the Serpent

De overige #VertigoRewinds vind je hier!
Stemmen op de Vertigo Awards kan je hier!