Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.01.2015

Vertigo Goes Classic (Week 26/01)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 26/01-01/02

Le doulos (1962) van Jean-Pierre Melville

Waar? ARTE

Wanneer? Maandag, 26/01, 20u50

Dat Melville tijdens de jaren ’60 de grootmeester van de Franse misdaadfilm was, staat buiten kijf. Dat Le doulos een essentieel onderdeel is van zijn werk ook. Melville had een cynische blik op de personages in deze prent: “iedereen heeft twee gezichten, iedereen is onbetrouwbaar.” De hoofdrollen zijn voor Jean Paul Belmondo en Serge Reggiani.

 

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) van F. W. Murnau

Waar? CC De Plomblom te Ninove

Wanneer? Dinsdag, 27/01, 19u45

Het genre van de vampierfilm had nooit geweest wat het nu is zonder de stille huiverfilm Nosferatu van Murnau. Max Schreck kruipt op lugubere wijze in de huid van de bloedzuiger graaf Orlok. Gebaseerd op Bram Stokers klassieke roman Dracula, maar omdat de makers niet over de rechten op het boek beschikten, kozen ze voor een andere aanpak. Een meesterwerk, hoe dan ook. Deze vertoning vindt plaats met live muziek.

 

Clueless (1995) van Amy Heckerling

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Woensdag, 28/01, 20u30

Zin in licht verteerbare filmkost deze week? Dan is deze high school-klassieker uit de jaren ’90 misschien wel je ding! Een jonge Alicia Silverstone trekt alle aandacht naar zich toe als een rijke adolescente die worstelt met haar jeugdig bestaan en een andere studente een complete make-over geeft.

 

Cutter’s Way (1981) van Ivan Passer

Waar? Cinematek te Brussel

Wanneer? Donderdag, 29/01, 17u

Sommige films worden flink overschaduwd door andere tijdsgenoten. Neem nu het curiosum Cutter’s Way. Jeff Bridges en John Heard vormen een bijzonder duo dat samen een moordzaak tracht op te lossen. Heard speelt iedereen van het scherm als een stuurloze veteraan met een ooglapje die te veel drinkt en zijn vrouw mishandelt. Een film uit de jaren ’80 met het DNA van een film uit de jaren ’70.

 

Prima della rivoluzione (1964) van Bernardo Bertolucci

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Donderdag, 29/01, 20u

De tweede film van Last Tango in Paris-genie Bernardo Bertolucci. Een krachtig portret over een jonge kerel die een romance start met zijn tante. Bertolucci bewees onmiddellijk dat hij controverse niet mijdt en dat hij de vinger aan de pols van het toenmalige Italië had.

https://www.youtube.com/watch?v=RtAphYxZibc

 

@TheJimeister