Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.04.2015

Vertigo Goes Classic (Week 13/04)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 13/04 – 19/04/2015

L’eclisse (1962) van Michelangelo Antonioni

Waar? ARTE

Wanneer? Maandag, 13/04, 22u30

Zin om een verleidelijk acteerduo op je beeldbuis te bewonderen? Dan is deze Antonioni-klassieker met Alain Delon en Monica Vitti het perfecte filmvoer voor je! De prent over een vrouw die de koffer induikt met een materialistische effectenhandelaar was genomineerd voor de Gouden Palm en is volgens Martin Scorsese het gedurfdste werk uit het oeuvre van de Italiaanse meestercineast.

https://www.youtube.com/watch?v=5WSpXza38V4

 

Una giornata particolare (1977) van Ettore Scola

Waar? Ontmoetingscentrum Top Hat te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 14/04, 14u

Ook Sophia Loren en Marcello Mastroianni vormen een oogverblindend filmkoppel in deze parel. De één vertolkt een huisvrouw, de ander een journalist. Ze ontmoeten elkaar op de dag dat Adolf Hitler Rome bezoekt in 1938. Goed voor twee Oscarnominaties.

 

Spoorloos (1988) van George Sluizer

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Dinsdag, 14/04, 20u30

Zonder twijfel één van de grootste klassiekers uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Een jonge Gene Bervoets belandt in een nachtmerrie wanneer tijdens een vakantietrip zijn geliefde plots verdwijnt. Drie jaar later wordt hij gecontacteerd door de ontvoerder. Een thriller die je moet gezien hebben!

 

Mad Max (1979) van George Miller

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Woensdag, 15/04, 20u

Binnenkort kan je Tom Hardy aan het werk zien als Max Rockatansky in Mad Max: Fury Road. Hij treedt in de voetsporen van Mel Gibson, die de eenzame wraakengel in 1979 omtoverde tot een legendarisch filmpersonage.” The last law in a world gone out of control. Pray that he’s out there somewhere.

 

Rashomon (1950) van Akira Kurosawa

Waar? Cinematek te Brussel

Wanneer? Zondag, 19/04, 15u

Een misdaad wordt verteld vanuit verschillende standpunten. Het lijkt vandaag een simpele narratieve truc, maar de Japanse regisseur verbaasde in 1950 vriend en vijand met die aanpak. Een absoluut meesterwerk!

@TheJimeister