Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.03.2015

Vertigo Goes Classic (Week 02/03)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 02/03-08/03

La bête humaine (1938) van Jean Renoir

Waar? ARTE

Wanneer? Maandag, 02/03, 20u50

Tijdens de jaren dertig was de Franse cinema in de ban van het poëtisch realisme. Die filmstroming werd gekenmerkt door grauwe, realistische verhalen die op een lyrische manier werden verfilmd. De Emile Zola-bewerking La bête humaine van Renoir is daar een mooi voorbeeld van. De Franse meestercineast trommelde acteermaatje Jean Gabin op om een ruige treinmachinist te spelen die verliefd wordt op een getrouwde vrouw die medeplichtig is aan moord.

 

All That Jazz (1979) van Bob Fosse

Waar? ARTE

Wanneer? Maandag, 02/03, 22u25

Musicals moeten niet altijd kleurrijke fantasieën zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook gaan over een egoïstische dansgoeroe die ten onder gaat aan drank, sigaretten, vrouwen en perfectionisme. Cabaret-regisseur Fosse verbaasde vriend en vijand met het autobiografische All That Jazz, met Roy Scheider in een briljante hoofdrol. “I think I’m gonna die!

 

Au revour les enfants (1987) van Louis Malle

Waar? Top Hat te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 03/03, 14u

Ook deze film kent een stevig autobiografisch karakter. Malle baseerde het verhaal over een katholieke school tijdens Wereldoorlog II op zijn eigen jeugdervaringen. De regisseur was als 11-jarig ventje getuige van hoe de Gestapo Joodse kinderen van achter de schoolbanken plukte.

https://www.youtube.com/watch?v=rtgRL2RIhXg

 

The Night of the Hunter (1955) van Charles Laughton

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Dinsdag, 03/03, 20u30

Children! Childreeeeen!” De klagerige lokroep van Robert Mitchum als een moorddadige religieuze gek gaat zestig jaar na datum nog steeds door merg en been. De symboliek, de oogverblindende zwart-witcomposities en de acteerprestaties zijn maar enkele ingrediënten die van deze thriller een onmisbaar filmmonument maken.

 

Papillon (1973) van Franklin J. Schaffner

Waar? BBC2

Wanneer? Vrijdag, 06/03, 00u35

Dustin Hoffman en Steve McQueen belanden in de gevangenis op een afgelegen eiland in Frans-Guyana. De enige oplossing om hun straf te ontlopen is ontsnappen. Gebaseerd op ware feiten.

@TheJimeister