Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.02.2015

Vertigo Goes Classic (Week 02/02)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 02/02-08/02

On the Waterfront (1954) van Elia Kazan

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 03/02, 20u

Marlon Brando die het in zijn eentje opneemt tegen corrupte vakbondsleden en havenarbeiders kan enkel maar vuurwerk opleveren. De intensiteit spat van deze Amerikaanse klassieker die aan de haal ging met acht Oscars. Brando zet mogelijk de beste acteerprestatie die hij ooit leverde neer. “I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody, instead of a bum, which is what I am, let’s face it.

 

Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966) van Mike Nichols

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Dinsdag, 03/02, 20u30

Zoek naar een lijstje met de beste filmdebuten uit de geschiedenis en deze topper van wijlen Mike Nichols duikt er zeker in op. Elizabeth Taylor en Richard Burton vliegen elkaar naar de keel als een getrouwd, zelfdestructief koppel. Tijdens een turbulente avond trekken ze een jong stel mee de dieperik in. Best niet met je geliefde bekijken.

 

The Lion King (1994) van Roger Allers en Rob Minkoff

Waar? CC Mozaïek te Kortessem

Wanneer? Woensdag, 04/02, 14u

Opgegroeid in de jaren negentig? Dan is deze animatieklassieker van Disney waarschijnlijk pure nostalgie voor je. En hoe kan het ook anders? De tijdloze liedjes, de kameraadschap tussen Timon en Pumbaa, de verraderlijke hyena’s en het tragische einde van Mufasa zijn in het geheugen gegrift. Hakuna Matata, Vertigo-vrienden!

 

War and Peace (1956) van King Vidor

Waar? BBC2

Wanneer? Zaterdag, 07/02, 07u20

Het verfilmen van Leo Tolstojs Oorlog en vrede is een zéér ambitieuze onderneming. King Vidor waagde zich aan de sisyfusarbeid en strikte Audrey Hepburn, Mell Ferrer en Henry Fonda voor de hoofdrollen. Een meesterwerk is het uiteindelijk niet geworden, maar wel een bewonderenswaardig 208 minuten durend epos dat de megalomane grootsheid van het toenmalige Hollywood etaleert.

 

The Good, the Bad and the Ugly (1966) van Sergio Leone

Waar? CC Vredeberg te Lier

Wanneer? Zondag, 08/02, 10u15

De ultieme spaghettiwestern. Clint Eastwood, Eli Wallach en Lee Van Cleef zijn op zoek naar goud, maar hun tocht verloopt niet van een leien dakje. En vergeet het deuntje van Ennio Morricone niet!

 

@TheJimeister