Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.12.2014

Vertigo Goes Classic (8)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 15/12/2014 – 21/12/2014

Forbidden Planet (1956) van Fred M. Wilcox

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Dinsdag, 16/12, 20u30

In de jaren vijftig werd er een hele resem sciencefictionfilms geproduceerd in Hollywood, maar Forbidden Planet is veruit de memorabelste. De film handelt over enkele ruimtereizigers die naar een verre kolonie trekken waar een gevaarlijk monster terreur zaait. De prent had een duidelijke invloed op alle bekende scifi-saga’s die zouden volgen, waaronder Star Trek. En als dat nog geen reden is om deze film te gaan bekijken: een jonge Leslie Nielsen vertolkt één van de hoofdrollen!

 

I bambini ci guardano (1944) van Vittorio De Sica

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Donderdag, 18/12, 20u

Met de naam Vittorio de Sica denkt een mens onmiddellijk aan het Italiaans neorealistische Ladri di biciclette (1948). Maar vier jaar eerder maakte de acteur-regisseur al een noemenswaardig sociaal jeugddrama met I bambini ci guardano. Het hoofdpersonage is de vierjarige Prico, die het slachtoffer wordt van de romantische uitspattingen van zijn moeder. De Sica koos Luciano De Ambrosis om het jongetje te vertolken, omdat diens mama voor de opnames was overleden. Zo kon de jonge acteur snel in tranen uitbarsten.

 

La battaglia di Algeri (1966) van Gillo Pontecorvo

Waar? Flagey te Brussel

Wanneer? Zaterdag, 20/12, 22u15

Met deze film maakte Gillo Pontecorvo een compromisloos portret over de onafhankelijkheidstrijd van Algerije in de jaren vijftig. De filmmaker hanteert een documentairestijl om de groeiende onvrede te belichten van de Algerijnen met de Franse bezetter. Dat levert onvergetelijke filmmomenten en een ware klassieker op. Let ook op de soundtrack van meestercomponist Ennio Morricone, die je dagenlang zal achtervolgen.

 

Holiday Affair (1949) van Don Hartman

Waar? EEN

Wanneer? Zondag, 21/12, 14u

Met kerstmis voor de deur is er haast niets leuker dan knus vanuit je zetel naar een oude klassieker kijken. Dat kan je deze week doen met de romantische kerstprent Holiday Affair, waarin Janet Leigh en Robert Mitchum dolverliefd op elkaar worden. “Baby, you’re just what I want for Christmas.

 

The Big Lebowski (1998) van Joel & Ethan Coen

Waar? Den hof te Malderen

Wanneer? Zondag, 21/12, 18u30

Een comedy-monument dat allesbehalve een introductie nodig heeft. Er bestaat geen betere manier om je zondag door te brengen dan met de enige echte the dude. “Shut the f*ck up, Donny!!!

 

@TheJimeister