Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.12.2014

Vertigo Goes Classic (6)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 01/12/2014 – 01/12/2014

M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931) van Fritz Lang

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 02/12, 20u

Probeer ooit maar eens naar In the Hall of the Mountain King van Edvard Grieg te luisteren zonder aan dit Duits meesterwerk uit het interbellum te denken. Onmogelijk! Peter Lorre kruipt in M in de huid van een kindermoordenaar die gebukt gaat onder zijn walgelijke noden. Telkens hij een nieuw slachtoffer benadert, hoor je hem het deuntje neuriën en zweeft er plots een eenzame ballon door het luchtruim. Dan weet je dat er weer een onschuldig kind ten prooi is gevallen aan de akelige figuur. Een cynische, realistische en briljante prent!

 

Roma, città aperta (1945) van Roberto Rossellini

Waar? Flagey te Brussel

Wanneer? Woensdag, 03/12, 22u

De gruwel van Wereldoorlog II was niet enkel waarneembaar in het dagdagelijkse leven, maar ook op het witte doek. Italiaanse filmmakers besloten om verhalen te vertellen te midden van het puin, het verdriet en de mistroostige samenleving die de oorlog achter zich liet. Het Italiaans neorealisme was geboren en Rossellini maakte met Roma, città aperta een van de belangrijkste films uit de filmstroming. De cast bestaat hoofdzakelijk uit amateurs, maar de Italiaanse furie en topactrice Anna Magnani draagt de film met een tragische en dynamische vertolking. Onvergetelijk!

 

Mysterious Skin (2004) van Gregg Araki

Waar? KASKcinema te Gent

Wanneer? Donderdag, 04/12, 20u30

Joseph Gordon-Levitt was in 2004 allesbehalve de populaire filmster die hij nu is. Toch zag Queer Cinema-cineast Gregg Araki potentieel in de jonge kerel en castte hij de 3rd Rock from the Sun-acteur in Mysterious Skin. Het drama handelt over twee adolescenten die misbruikt werden door hun baseballcoach en hoe die gebeurtenis hun levens beïnvloedt. De prent wordt vaak beschouwd als het magnum opus van Araki.

 

The Quiet Man (1952) van John Ford

Waar? EEN

Wanneer? Zondag, 07/12, 14u

Nee, John Ford maakte niet enkel westerns. De regisseur trok met zijn camera ook al eens naar Ierland. Dat bleek eerder al uit het drama The Informer (1935). In The Quiet Man gebruikt hij het groene landschap van Éire voor een romantisch relaas met John Wayne in de hoofdrol. De muze van Ford speelt een ex-bokser die terugkeert naar zijn geboortedorp om er zijn oude dag door te brengen. Dan ontmoet hij de ravissante Maureen O’Hara en beginnen de vlinders in zijn buik hevig te fladderen.

 

Paths of Glory (1957) van Stanley Kubrick

Waar? Filmhuis Klappei te Antwerpen

Wanneer? Zondag, 07/12, 14u

Kirk Douglas speelt de hoofdrol in deze messcherpe en kritische anti-oorlogsprent van meestercineast Stanley Kubrick. De film toont de hypocrisie en de duidelijke hiërarchie binnen het leger tijdens Wereldoorlog I. Terwijl de officieren teruggetrokken bevelen geven vanuit architecturale hoogstandjes, vrezen de soldaten om hun leven in de modderige loopgraven. Wanneer enkele jongens weigeren om een aanval uit te voeren, worden ze veroordeeld tot de doodstraf. Oorlog is de hel, zowel op als naast het slagveld.

 

@TheJimeister