Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.11.2014

Vertigo Goes Classic (4)

door Jimmy Van der Velde

Omdat de filmgeschiedenis ook al eens wat aandacht verdient, grasduint Vertigo elke week in het aanbod aan klassiekers in Vlaamse filmhuizen, bioscopen en op televisie. We selecteren steeds vijf niet te missen toppers uit de oude doos!

Week: 17/11/2014 – 23/11/2014

Il vangelo secondo matteo (1964) van Pier Paolo Pasolini

Waar? Cinematek te Brussel

Wanneer? Maandag, 17/11, 18u

Het leven van Jezus Christus inspireerde vele filmmakers door de jaren heen. Ook de controversiële Italiaanse cineast Pasolini stortte zich op de klassieke vertelling. Zoals de titel al verklapt, baseerde hij zich op het twee Evangelie van Mattheus. Hoewel de rebelse filmmaker niet onmiddellijk kind aan huis was bij de katholieke kerk, omschreef hij zichzelf als een ongelovige die nostalgisch is naar het geloof.

 

Bronenosets Potemkin (1925) van Sergei M. Eisenstein

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Dinsdag, 18/11, 20u

De Odessa-trappen in Oekraïne zijn onlosmakelijk verbonden met de filmgeschiedenis.  Probeer maar eens een filmcursus te vinden die de legendarische trappenscène uit Eisensteins Bronenosets Potemkin niet vermeldt. Juist ja, mission: impossibe! De Rus brak zijn hoofd over de mogelijkheden van montage en creëerde een van de krachtigste en meest vitale filmervaringen uit de vroege jaren van het medium. Het bloedbad op de trappen gaat door merg en been en inspireerde later filmmakers als Brian De Palma.

 

The Banishment (2007) van Andrey Zviyangintsev

Waar? Filmhuis Klappei te Antwerpen

Wanneer? Vrijdag, 21/11, 20u15

Nog een Russische knaller in dit lijstje. Dit jaar maakt Zviyagintsev furore met het licht komische drama Leviathan, waarin hij de corruptie en ongelijkheid binnen de Russische maatschappij aankaart. In 2007 schonk hij de wereld een gezinsdrama over een man die zijn vrouw en twee kinderen meeneemt naar het plattelandshuis waar hij opgroeide. Het hek is van de dam wanneer zijn vrouw vertelt dat ze zwanger is, maar dat het kind niet van hem is.

 

Stalag 17 (1953) van Billy Wilder

 Waar? EEN

Wanneer? Zondag, 23/11, 13u55

In een krijgsgevangenenkamp vertoeven leek nog nooit zo leuk. Billy Wilder was dan ook een meester in het omtoveren van de meest cynische situaties in komisch goud. Holden won de Oscar voor beste acteur in een hoofdrol voor zijn vertolking van Sergeant J. J. Sefton, die er door zijn medegevangenen wordt van verdacht een informant te zijn. De dialogen zijn om duimen en vingers bij af te likken.

 

Zardoz (1974) van John Boorman

Waar? Cinema Zuid te Antwerpen

Wanneer? Zondag, 23/11, 18u

Sean Connery die halfnaakt rondhuppelt in een sciencefictionfilm met een plot te belachelijk voor woorden: dat is Zardoz! Geen meesterwerk, maar wel een prent die is uitgegroeid tot een cultfavoriet. Je moet het zien om het te geloven.

 

@TheJimeister