Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.03.2023

Vertigo Awards kleuren Vlaamser dan ooit met Close, H4Z4RD, Rebel, Zilllion en De acht bergen

door Vertigo

De Vertigo Awards worden door het filmmagazine Vertigo jaarlijks uitgereikt op basis van de stemmen van zijn lezers in de categorieën Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Regisseur, Beste Film en Beste Vlaamse Film, en dit voor zowel het voorbije jaar als aller tijden. Met 15 Vlaamse nominaties in de 10 categorieën kleurden de Vertigo Awards Vlaamser dan ooit.

Charlotte Timmers was voor haar vertolking in Zillion de eerste Vlaamse actrice ooit genomineerd in de categorie Beste Actrice. In de categorie Beste Acteur werden drie Vlaamse namen genomineerd: Eden Dambrine voor Close, Aboubakr Bensaihi en Matteo Simoni voor Zillion. En in de categorie Beste Regisseur vonden we Lukas Dhont voor Close, Adil & Bilall voor Rebel en Robin Pront voor Zillion. In de categorie Beste Vlaamse Film 2022 waren naast CloseRebel en Zillion ook nog De acht bergen en H4ZARD genomineerd.

De grote slokop onder de winnaars was Close, met prijzen in de categorieën Beste Acteur, Beste Regisseur en Beste Vlaamse Film. Everything Everywhere All at Once, dé verrassingshit van vorig jaar, kaapte de awards voor Beste Actrice (Michelle Yeoh) en Beste Film weg. En Rundskop-regisseur Michaël R. Roskam nam voor de zoveelste keer op rij de prijs voor Beste Vlaamse Film Ooit in ontvangst.

Tot slot deelde Vertigo-hoofdredacteur Steven Tuffin de jaarlijkse ereprijs aka de Beste Ooit-award uit aan de Vlaamse film in het algemeen, met de volgende woorden: ‘Het is vanaf dag één de bedoeling geweest dat Vertigo de Vlaamse film zij aan zij zette met de internationale cinema. Door de jaren is dat altijd heel organisch gegaan, maar in 2022 sloeg de slinger – ook heel organisch – door richting Vlaamse film. Hoe kan het ook anders, met zo’n duizelingwekkend divers, maar allemaal op hun manier kwaliteitsvolle titels? Het was ons in ieder geval een eer en een genoeg om zo’n topjaar van dichtbij te mogen beleven.’

Een overzicht van de winnaars en de follow-ups:

Beste Actrice Ooit

Beste Actrice 2022

Beste Acteur Ooit

Beste Acteur 2022

Beste Regisseur Ooit

Beste Regisseur 2022

 

Beste Film Ooit

Beste Film 2022

`

Beste Vlaamse Film Ooit

Beste Vlaamse Film 2022

 

Beste Ooit