Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.02.2021

Verliet Zack Snyder Justice League omdat Joss Whedon teveel in de pap te brokken kreeg?

door Vertigo

Zack Snyder keerde in 2017 Justice League de rug toe door de dood van zijn dochter en een creatief meningsverschil met Warner. Nu heeft de regisseur in een interview met het tijdschrift Vanity Fair onthuld wat er zich precies achter de schermen afspeelde.

Na de negatieve reacties op Batman v Superman: Dawn of Justice stelde de toenmalige Warner-CEO Kevin Tsujihara zowel DC-bons Geoff Johns als Warner-bons Jon Berg aan om op de Justice League-set een oogje in het zeil te houden.

“Je zou kunnen zeggen dat ze me moesten babysitten,” zegt Snyder. “Ik ergerde me niet aan hen en voelde me niet bedreigd. Ze hadden geen buitensporige ideeën en probeerden gewoon een beetje humor en zo aan de film toe te voegen.”

Snyder mocht echter niet volledig zijn zin doen en moest een romance tussen Bruce Wayne (Ben Affleck) en Lois Lane (Amy Adams) schrappen.

“Het was de bedoeling dat Bruce verliefd zou worden op Lois, maar besefte dat de wereld alleen gered kon worden door Superman opnieuw tot leven te wekken,” zegt Snyder. “Daardoor zou een dilemma ontstaan omdat Lois nog steeds verliefd is op Superman.”

Hoe dan ook was Tsujihara niet tevreden met de eerste versie van Justice League, onder meer omdat de film te lang was. Hij eiste dat de film slechts twee uur duurde.

Daardoor moest Snyder onder meer een romantisch-komische nevenplot rond de Flash (Ezra Miller) en zijn geliefde Iris West (Kiersey Clemons) knippen, hoewel Warner erop stond dat de film warmer en grappiger was.

“Bovendien wist ik niet hoe ik zes personages en een slechterik met plannen voor wereldoverheersing in twee uur moest introduceren,” zegt Snyder. “Het is Warner uiteindelijk gelukt, maar ik zag de oplossing niet.”

Vervolgens werd Joss Whedon bij het project betrokken. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, werd Whedon echter niet door Snyder maar door Johns benaderd om het script te herschrijven.

Ook aan Whedons inbreng ergerde Snyder zich niet. “Ik dacht dat hij misschien een paar coole scènes kon schrijven,” zegt Snyder. “Dat leek me wel leuk.”

Na verloop van tijd begon Whedon echter ook advies te geven tijdens de reshoots en ze zelf te regisseren. Volgens Snyder zat hij één keer met Whedon samen om Warners feedback door te nemen. Daarna diende Snyder zijn ontslag in.

De regisseur en zijn vrouw, Justice League-producente Deborah Snyder, waren in die tijd aan het rouwen om het verlies van hun dochter. “We hadden geen zin meer om te vechten,” zegt Zack.

Bijgevolg nam Whedon het volledig van Snyder over en herwerkte ongeveer driekwart van de film. Warner was echter nog steeds niet tevreden.

“Whedons versie was verbijsterend,” zegt een anonieme studiobons en noemt een scène in het begin van de film, waarin Batman een overvaller tegenhoudt, ‘onnozel en afschuwelijk’.

Verder vindt de studiobons Whedons toevoeging van een Russisch gezin dat op verschillende momenten in de film opduikt ‘nutteloos’. “Iedereen wist het, maar niemand wilde toegeven hoe verschrikkelijk de film was,” klinkt het.

De rest is geschiedenis. Justice League flopte en na een jarenlange campagne van fans kreeg Snyder in 2019 van Warner de toestemming om zijn versie van de film af te werken. Het resultaat verschijnt op 18 maart.

Bron: Vanity Fair