Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.12.2021

Verliest Marvel rechten op Spider-Man, Doctor Strange en meer?

door Vertigo

Marvel spande onlangs een rechtszaak aan tegen de erfgenamen van comicschrijvers en -tekenaars als Steve Ditko, Gene Colan en Don Heck om de auteursrechten op personages als Spider-Man, Doctor Strange, Hawkeye, Thor en Ant-Man te kunnen behouden.

In de Amerikaanse copyrightwet van 1976 staat namelijk dat de bedenkers die rechten na verloop van tijd weer kunnen opeisen, maar volgens Marvel klopt dat niet omdat ze in hun opdracht werkten. Nu strooit een ander juridisch conflict mogelijk roet in het eten.

De erfgenamen van Bill Markham, de ontwerper van The Game of Life alias Levensweg, eisten recent de auteursrechten van het gezelschapsspel op. Volgens de rechter zijn die echter eigendom van fabrikant MB omdat hij aan Markham de opdracht gaf om het spel te ontwerpen.

Voordat de copyrightwet van 1976 in het leven werd geroepen, waren de regels omtrent creatieve opdrachten echter niet duidelijk en nu hebben Markhams erfgenamen aan het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om daar verandering in te brengen.

Afhankelijk van de uitspraak zouden de auteursrechten van The Game of Life, de bovengenoemde Marvel-personages en tal van films, toneelstukken en schilderijen bij de oorspronkelijke bedenkers kunnen terechtkomen. De erfgenamen van Ditko, Colan en Heck steunen die van Markham alvast in hun strijd.

Bron: THR

Lees meer over: