Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.08.2016

Verkrachtingszaak brengt Birth of a Nation in moeilijk vaarwater

door Steven Tuffin

In januari groeide The Birth of a Nation uit tot hét succes van het Sundance Film Festival. Fox Searchlight, het indie-departement van 20th Century Fox, betaalde zelfs 17,5 miljoen dollar voor de rechten van de op feiten gebaseerde prent, een ongezien hoog bedrag.

Wat in dit #OscarsSoWhite-tijdperk ongetwijfeld een van de paradepaardjes van de komende Academy Awards moest worden, heeft echter een flinke deuk gekregen. Nate Parker – de man die niet alleen de hoofdrol vertolkt, maar The Birth of a Nation ook schreef, produceerde en regisseerde – blijkt immers ooit een verdachte geweest in een verkrachtingszaak.

In een recente reeks interviews wond Parker geen doekjes om het incident dat dateert van 1999, maar wees erop dat hij destijds vrijgesproken werd en sindsdien uitgroeide tot een toegewijde filmmaker en vader van vijf dochters. Jean Celestin, Parkers voormalige kamergenoot en coscenarist van The Birth of a Nation, werd echt wel schuldig bevonden en moest zes maanden de cel in.

Na Parkers uitspraken over de zaak en de massale media-aandacht die volgde, herdenkt Fox nu hun reclamecampagne. Parker zou oorspronkelijk The Birth of a Nation – over een bloederige slavenopstand in 1831 – persoonlijk promoten in kerkgemeenschappen en op campussen in de Verenigde Staten. Dat lijkt momenteel echter niet zo’n goed idee.

The Birth of a Nation wordt voor het eerst aan een groter publiek voorgesteld op het Toronto International Film Festival.

Bron: Variety