Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.04.2020

Amerikaanse bioscopen dreigen met boycot Universal-films na coronacrisis

door Vertigo

Trolls World Tour heeft volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal na drie weken bijna 100 miljoen dollar opgebracht op video-on-demand. Daarvan gaat ongeveer tachtig procent of 77 miljoen dollar naar Universal.

Dat is meer dan de studio overhield aan de Amerikaanse bioscooprelease van de eerste Trolls-film in 2016. Die bracht na een periode van vijf maanden 153,7 miljoen dollar op aan de box-office, waarvan ongeveer vijftig procent of 76 miljoen dollar naar Universal ging.

De rest ging naar de bioscoopuitbaters en dat heeft de studio aan het denken gezet. “De resultaten van Trolls World Tour overtreffen onze verwachtingen en tonen aan dat premium video-on-demand werkt,” zegt Jeff Shell, de CEO van moederbedrijf NBCUniversal.

Bijgevolg is hij van plan om na de coronacrisis zowel in de bioscoop als op video-on-demand films uit te brengen. Hij vertelt er echter niet bij dat Trolls aan de globale box-office 346,8 miljoen dollar opbracht en nog eens 70 miljoen dollar op video-on-demand.

Sommige Amerikaanse bioscoopuitbaters beschuldigen Universal van de pandemie uit te buiten. John Fithian, de CEO van de National Association of Theatre Owners, zegt dan weer dat uitzonderlijke omstandigheden geen aanleiding zouden mogen zijn om het bioscoopmodel te veranderen. Hij voegt eraan toe dat Trolls World Tour werd gepromoot als een bioscooprelease en daar deels zijn succes aan te danken heeft.

De Amerikaanse bioscoopketen AMC heeft alvast stappen ondernomen en een boycot van alle toekomstige Universal-films aangekondigd. Volgens CEO Adam Aron zal hetzelfde gelden voor andere studio’s die van het traditionele bioscoopmodel afstappen en moet er over dergelijke veranderingen eerst onderhandeld worden zodat ook de uitbaters er hun voordeel uit halen.

Universal reageert dat het de bioscoopervaring blijft steunen en openstaat voor gesprekken met uitbaters. De studio is in elk geval van plan om ook Judd Apatows The King of Staten Island rechtstreeks op video-on-demand uit te brengen.

Bron: The Playlist, THR, IndieWire

Lees meer over: