Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.08.2020

Verandert het bioscooplandschap drastisch door schrapping oude Hollywoodwet?

door Vertigo

In New York heeft een federale rechter een einde gemaakt aan de Paramount Consent Decrees. Die werden in 1948 in het leven geroepen om te voorkomen dat filmstudio’s bioscopen zouden bezitten en er bijgevolg enkel hun films zouden vertonen.

Volgens de rechter zijn de Paramount Consent Decrees gedateerd door de opkomst van nieuwe manieren om films te verdelen zoals tv, fysieke dragers, video-on-demand en streaming.

Niets houdt de studio’s nu nog tegen om bioscopen of zelfs volledige ketens op te kopen, zeker nu velen zich door de coronacrisis in een kwetsbare positie bevinden.

Bovendien mogen de studio’s over twee jaar ook opnieuw aan praktijken doen zoals block-booking, ofwel gegeerde en minder gegeerde films in bundels aanbieden, en circuit dealing, ofwel films per keten in plaats van per bioscoop verdelen.

Daardoor zouden er minder schermen beschikbaar zijn en zou het voor indiedistributeurs moeilijker worden om hun films te vertonen. Ook voor bioscoopgangers zou het aanbod beperkter worden.

Bron: THR, /Film, EW

Lees meer over: