Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.01.2020

Veerle Baetens’ Het smelt-verfilming naar coproductiemarkt Berlinale

door Vertigo

De verfilming van Het smelt, de succesroman van Lize Spit, is geselecteerd voor deelname aan de Berlinale Co-Production Market (22-26 feb 2020). Dat maakte de festivalorganisatie zonet bekend. Het smelt wordt het regiedebuut van Veerle Baetens en is momenteel in ontwikkeling, met Savage Film als producent.

Naast een succesvolle acteercarrière in binnen- en buitenland legt Veerle Baetens zich sinds enkele jaren ook toe op het schrijven van scenario’s. Zo werkte ze als scenarist mee aan de succesreeks Tabula rasa (2017), waar ze ook een van de hoofdrollen vertolkte. Met Het smelt zal Baetens voor het eerst ook plaatsnemen in de regiestoel.

Het smelt gaat over Eva, die dertien jaar na een snikhete, volledig uit de hand gelopen zomer, terugkeert naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de touwtjes in handen heeft.

Veerle Baetens schreef het scenario samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met 130.000 exemplaren was Het smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Het boek leverde auteur Lize Spit onder meer de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op.

De opnames voor Het smelt zullen in de zomer van 2021 van start gaan. De productie is van Bart Van Langendonck en Sarah Marks voor Savage Film (De Patrick, Rundskop, D’Ardennen). Bij de crew is Frank van den Eeden bevestigd als DOP.

Het smelt werd in oktober 2019 al eens gepitcht aan een publiek van internationale filmprofessionals tijdens het audiovisueel exportplatform CONNeXT in Gent. Op de Berlinale Co-Production Market zal het speelfilmproject onder de internationale titel The Melting worden voorgesteld aan de internationale aanwezigen. De makers zullen in Berlijn deelnemen aan een intensief programma van meetings met vertegenwoordigers van de filmindustrie.

Naast Het smelt, dat kan rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds, wordt nog een Vlaams project voorgesteld op de Co-Production Market. In het televisieluik is Capturing Big Mouth geselecteerd, een fictieproject van productiehuis De Mensen met Hans Van Nuffel als scenarist.

De korte fictiefilm So We Live van Rand Abou Fakher is dan weer geselecteerd voor de kortfilmsectie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn (20 feb-1 mrt 2020). Fakher is een Syrische filmmaakster die sinds 2015 gevestigd is in Brussel, waar ze onder meer deel uitmaakt van Cinemaximiliaan.

So We Live gaat over een gezin in oorlogsgebied op een doordeweekse avond. De gesprekken gaan over dingen als het dagelijkse leven en overleven. De situatie houdt ons een spiegel voor van hoe we tijd en leven als vanzelfsprekend beschouwen. So We Live, dat tot stand kwam met de steun van het VAF/Filmfonds, werd geschreven en geregisseerd door Fakher. De productie is van Hans Bruch en Rosa Galguera voor Hilife Cinematography GCV, in coproductie met Quetzalcoatl.