Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.10.2020

Van Scary Movie naar Sofia Coppola: Vertigo interviewde Marlon Wayans over On the Rocks

door Chris Craps

In Sofia Coppola’s nieuwste film, On the Rocks, speurt een playboy-vader (Bill Murray) samen zijn dochter (Rashida Jones) naar bewijs dat haar man haar bedriegt. Marlon Wayans, lid van de legendarisch Wayans-clan en bekend van de Scary Movie-franchise, speelt de van overspel verdachte echtgenoot. ‘Zo’n ambigu personage spelen is best lastig.’

‘Na het lezen van het script was ik enorm geïnteresseerd in Sofia’s visie’, steekt Marlon Wayans van wal. ‘Ze wilde me twee weken later ontmoeten in New York, maar zo lang kon ik niet wachten. Ik wilde het risico niet lopen dat ze Kevin Hart tegen het lijf zou lopen en hem de rol zou aanbieden. Ik was niet alleen al jaren fan van Sofia’s werk, maar kreeg hier ook nog eens de kans om met mijn goede vriendin Rashida Jones en de legendarische Bill Murray te acteren. Daarom ben ik onmiddellijk op het vliegtuig van Los Angeles naar New York gestapt. Het klikte meteen tussen ons en ik kreeg de rol.’

NEW YORK, NEW YORK

Wayans speelt een personage dat vooral geobserveerd wordt en waarvan we niet echt hoogte krijgen. ‘Dat was best lastig. Eerst moet het publiek hem leuk vinden, daarna moet het van hem houden en vervolgens moet het hem haten. Hij moest bovendien heel  ambigu blijven. Rashida’s echtgenoot spelen was het enige element dat geen uitdaging vormde. We zijn namelijk al twintig jaar bevriend. Ze is een lieverd met een bijtend gevoel voor humor. Ze kan kurkdroog zijn en je toch tot in je ziel raken.’

In Lost in Translation, Sofia Coppola’s grootste hit, was Tokyo een echt personage. In On the Rocks neemt New York die rol over. Over die stad kan Wayans eindeloos vertellen: ‘Ik ben er geboren en getogen, man. Het New York dat we hebben gefilmd heeft een beetje weg van de Big Apple van mijn jeugd. Sofia heeft een zacht, amusant en romantisch New York willen tonen.’ Murrays personage weet in een opvallende scène zelfs de politie rond zijn pols te winden. Niet iedereen zou zo’n behandeling krijgen. ‘De cops in On the Rocks zijn inderdaad best aardig’, schatert Wayans. ‘Ik snap heel goed wat je suggereert, maar ik moet zeggen dat de politie mij altijd goed behandelt.’

REQUIEM FOR RICHARD PRYOR

Een heel belangrijke film op Wayans filmografie is Requiem for a Dream. Het verslavingsdrama uit 2000 valt op tussen de eindeloze lijst van komedies. ‘Die film was een vroeg visitekaartje voor mijn bereik als dramatisch acteur. Ik heb inderdaad in heel veel soorten komedies gespeeld, maar door Requiem for a Dream begon ook een ander soort regisseur me op te merken.’

Wayans zit al bijna dertig jaar in het vak, maar meent dat het beste nog moeten komen. Zijn droomrol? ‘Zonder twijfel die van Richard Pryor. Ik ben altijd gefascineerd geweest door zijn verhaal. Ik kwam ooit in aanmerking om hem te spelen, maar het project ging helaas niet door. Ach, ik ben heel blij met het verloop van mijn carrière. Er zullen nog meer fantastische rollen op mijn pad passeren en wie weet valt die van Pryor me ooit toch nog in de schoot.’

ON THE ROCKS SPEELT VANAF 2 OKTOBER IN DE CINEMA EN STAAT VANAF 23 OKTOBER OP APPLE TV+.