Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.04.2020

Val Kilmer onthult Top Gun-herinneringen & smeekbede om terug te keren in de sequel

door Vertigo

Val Kilmer blikt in zijn memoires I’m Your Huckleberry terug op Tony Scotts Top Gun. Zo onthult hij dat de film en de rol van Tom ‘Iceman’ Kazansky hem oorspronkelijk niet interesseerden, maar hij door zijn agent verplicht werd om samen te zitten met Scott.

Het enthousiasme van Scott trok Kilmer uiteindelijk over de streep en op de set ontstond net als in de film een rivaliteit tussen Kilmer en zijn tegenspeler Tom Cruise.

“De acteurs waren verdeeld in twee kampen: dat van mij en dat van Tom,” schrijft Kilmer, maar voegt eraan toe dat Cruise ’s avonds niet samen met de rest van de cast ging feesten.

“Vanaf dag één was hij gefocust op zijn doel: de grootste actieheld in de filmgeschiedenis worden,” schrijft Kilmer. “Hij bleef ’s nachts wakker om zijn tekst te leren en was constant bezig met zijn stunts te perfectioneren. Zijn toewijding was bewonderenswaardig.”

Kilmers favoriete herinnering aan Cruise is een grap waarbij Kilmer een dure fles champagne op een veld verstopte en Cruise raadsels moest oplossen om ze te vinden.

De twee zagen elkaar terug op de set van Joseph Kosinki’s Top Gun: Maverick. “Tom droeg zijn jas uit de eerste film,” zegt Kilmer. “Het was een heel emotioneel moment. Tussen het filmen door trapten we lol alsof we op de middelbare school zaten.”

Oorspronkelijk werd Kilmer echter niet teruggevraagd. Hij heeft echter gesmeekt om erbij te zijn. “Ik ben niet te trots om te smeken,” schrijft hij. “Tom Cruise en de andere producenten gingen akkoord. Tom was heel cool en we pikten onmiddellijk de draad terug op. Het was een geweldige reünie.”

Bron: EW, The Playlist