Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.11.2016

Vaiana gaat Frozen achterna aan de Amerikaanse box-office

door Vertigo

Thanksgiving is een van de belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten dus voor Amerikanen de ideale gelegenheid om in grote getalen richting de cinema te trekken. De film die daar het meest van profiteerde was Disneys Vaiana met een totaalopbrengst van ruim 81 miljoen dollar verspreid over de vijfdaagse vakantieperiode. Daarmee kent de animatieprent het tweede hoogste Thanksgiving-debuut ooit, enkel Disneys eigen Frozen deed het drie jaar geleden nog beter.

Andere nieuwkomers deden het dan weer minder goed aan de kassa. Robert Zemeckis’ spionagedrama Allied wist slechts 18 miljoen dollar op te brengen. Een redelijk teleurstellende start voor de film met Brad Pitt en Marion Cotillard in de hoofdrollen. De magere belangstelling zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat Pitt amper promotie heeft gedaan voor de film wegens zijn moeilijke scheiding met Angelina Jolie.

De release van de komedie Bad Santa 2 draaide ook uit op een sisser. Het vervolg op de cultfilm uit 2003 haalde amper 9 miljoen dollar binnen, terwijl de verwachtingen een stuk hoger lagen. Nogmaals het bewijs dat niemand zit te wachten op een sequel die jaren te laat in de zalen verschijnt.

De legendarische acteur Warren Beaty keerde voor het eerst in 15 jaar terug naar het witte doek met Rules Don’t Apply, een romantische komedie over Howard Hughes die Beaty zelf regisseerde. Blijkbaar is de Bonnie & Clyde-acteur bij het hedendaagse filmpubliek uit het geheugen gewist, want zijn droomproject bracht slechts een schamele 2,2 miljoen dollar op. Dat is een van de laagste openingscijfers ooit voor een film die in meer dan 2000 zalen tegelijk werd uitgebracht.

Oscarfavoriet Lion deed het in verhouding dan weer uitstekend. Het feelgooddrama over een man die Google Earth gebruikt om zijn familie op te sporen werd slechts in vier zalen vertoond maar bracht wel 128.368 dollar op. Dat is een gemiddelde van 32.092 dollar per zaal.

Bron: Variety

Lees meer over: