Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.12.2020

VAF Wildcards-winnaars 2020 onthuld

door Vertigo

Tijdens de virtuele slotceremonie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor aanstormend filmtalent.

De winnaars zijn Hyun Lories en Sven Spur (Fictie), Olga Lucovnicova en Niels Devlieghere (Documentaire), Ada Güvenir (Animatie) en Mischa Dols (FilmLab).

Nieuw dit jaar is dat er ook een VAF Wildcard voor Scenario wordt uitgereikt. Het winnende project was van Sun Mee Nele Catrysse. Met een totale waarde van 291.000 EUR zijn de VAF Wildcards nog steeds de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als filmmaker of scenarist.

In totaal werden dit jaar 81 afstudeerprojecten ingediend voor de VAF Wildcardcompetitie, waarvan 29 fictieprojecten, 20 documentaires, 15 animatiefilms, 9 experimentele single-screen-werken voor de FilmLab-categorie en 8 scenario’s voor de nieuw gecreëerde VAF Wildcard Scenario.

De jury, met daarin bekende namen uit de Vlaamse film-, media- en cultuurwereld waaronder Charlotte Vandermeersch, Kristof Bilsen, Anthony Nti, Baloji Tshiani, Anouk De Clercq en Fikry El Azzouzi, selecteerde uit de 81 inzendingen zeven winnaars en gaf daarnaast ook drie eervolle vermeldingen.

Bij de winnaars zijn er drie afkomstig van RITCS, twee van KASK en twee van LUCA (waarvan één student van de Campus Sint-Lukas en en een tweede uit het Doc Nomads-masterprogramma).

VAF Wildcards Fictie

De VAF Wildcards Fictie gaan dit jaar naar Hyun Lories en Sven Spur.

Hyun Lories (RITCS) maakte met Versailles een film over Sanaa (23), die terugkeert naar de wijk waar ze opgroeide in een poging de draad weer op te pikken met haar zusje Rana (15) en een oude belofte in te vullen.

De jury zag in Versailles een zeer mature film van erg hoog niveau die de kijker meetrekt in de leefwereld van de personages. “De beeldvoering, acteursregie, geluid, montage, alles klikt op erg sterke manier in elkaar en is sprekend voor het talent van deze filmmaker,” besloot het juryverslag.

Versailles was in oktober te zien in de Competitie voor Belgische Studentenfilms van Film Fest Gent.

Sven Spur (KASK) krijgt de VAF Wildcard voor Eden, een donker romantisch portret van een rusteloze jongeman op jacht in de gay-hotspots van een grootstad, op zoek naar troost, verbondenheid en zichzelf.

De jury werd naar eigen zeggen weggeblazen door deze autobiografische film. “Je gaat helemaal op in de wereld van het personage en dat door de rauwe vertelling met een perfecte beeldvoering,” lichtte de jury haar beslissing toe.

Eden was geselecteerd voor de Vlaamse Competitie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Naast de twee winnaars gaf de jury ook twee eervolle vermeldingen in de categorie Fictie. Ze gingen naar Wildflowers – The Children of Never van Ammen Simpson Ogedengbe en O van Petronella Van der Hallen, beide eindwerken van RITCS-studenten.

VAF Wildcards Documentaire

De eerste van de twee VAF Wildcards Documentaire is voor Nanu Tudor (My Uncle Tudor) van Olga Lucovnicova, een eindwerk uit het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts.

In deze korte documentaire reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Nanu Tudor (My Uncle Tudor) is ‘een film die je bij de keel grijpt’, aldus de jury. “Een diep traumatische gebeurtenis wordt op erg krachtige en stilistische manier in beeld gebracht. Vanuit een zeer persoonlijke ervaring vraagt de maakster aandacht voor een universeel probleem.”

De tweede VAF Wildcard Documentaire gaat naar Niels Devlieghere (RITCS) die met Elong E’nabe een portret schetst van de zesjarige Angela, een zwart meisje met Senegalese roots die geboren is in België en opgroeit in een complexe sociopolitieke omgeving.

De jury koos voor Elong E’nabe omwille van de mooie observatie van de moeder-dochterliefde, die alle clichés overstijgt. “In een tijd waarin de polarisatie toeneemt en angst voor nieuwkomers groter is dan ooit, is deze kortfilm een verademing en een must-see voor iedereen,” besloot de jury.

VAF Wildcard Animatie

De VAF Wildcard Animatie is voor Would You Please? van Ada Güvenir (KASK), een korte animatiefilm over een hedendaags liefdesverhaal, op het juiste moment maar op de verkeerde plaats.

De jury was onder de indruk van het ‘ontroerende, schattige, fantasierijke en herkenbare verhaal’ dat een glimlach op het gezicht van de kijkers tovert. “De originele en speelse visuele stijl versterkt het narratief en houdt het publiek in de ban voor wat komen gaat,” aldus nog het juryverslag.

VAF Wildcard FilmLab

De VAF Wildcard voor het beste experimentele single screen-werk gaat naar Mischa Dols (LUCA) met Flora, een gedurfde film over een kleine ruimtebemanning die zijn kolonisatiemissie niet heeft gehaald.

De jury had lof voor deze film omwille van de originele en kleurrijke dystopische wereld waar je als kijker induikt. “Dit is niet alleen een film met veel humor maar ook een film die onze samenleving en cinema bevraagt,” besloot de jury.

Daarnaast was er een speciale vermelding voor Environs van Bas Verbruggen (KASK), een korte experimentele film waar een personage, diep in de auditieve wereld van een verlaten landschap, aandacht luistert hoe een donkere toren zijn omliggende herinneringen absorbeert.

VAF Wildcard Scenario

Ten slotte was er de VAF Wildcard Scenario die dit jaar voor de eerste keer wordt uitgereikt. Uit acht inzendingen koos de jury voor Eomma van Sun Mee Nele Catrysse (RITCS), het verhaal van een geroemd concertvioliste die, zwanger van haar eerste kind, met haar overbeschermende adoptiemoeder naar haar geboorteland vertrekt.

De reis wordt een emotionele ontdekkingstocht naar de diepste betekenis van moederliefde. Voor de jury was Eomma ‘een erg matuur verhaal met een heldere dramatische opbouw’ en heeft de schrijfster ‘een goed oog voor de complexe gevoelswereld van deze sterke personages’.

De winnares van de VAF Wildcard Scenario mag haar project verder uitwerken in het VAF Scenarioatelier.