Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.12.2018

VAF-Wildcards dit jaar uitgereikt aan vier vrouwen

door Vertigo

Op de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn vanavond voor de 14de keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor aanstormend filmtalent.

Dit jaar zijn de VAF Wildcards voor Louisiana Mees (Fictie), Zaïde Bil (Documentaire), Lisa Foster (Animatie) en Meltse Van Coillie (FilmLab). Voor het eerst werden er dit jaar ook drie eervolle vermeldingen gegeven. Dit aan Julian Wolf (Fictie), Antoine Fontaine (Documentaire) en Aagje Van Damme (Animatie). Met een waarde van 185.000 EUR zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land.

In totaal werden 72 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcardcompetitie: 27 fictiefilms, 23 documentaires, 11 animatiefilms en 11 experimentele single-screenwerken voor de FilmLab-categorie. De winnaars en de eervolle vermeldingen werden gekozen door gespecialiseerde jury’s, met daarin bekende namen uit de Vlaamse film- en cultuursector zoals actrice Natali Broods, acteur en scenarist Zouzou Ben Chikha, documentairemaker Manu Riche, auteur en opiniemaakster Dalilla Hermans, producent Eric Goossens en filmmaakster Sarah Vanagt.

Uit de 72 inzendingen werden vier Wildcardwinnaars en drie eervolle vermeldingen geselecteerd. Drie van de vier winnende projecten zijn eindwerken van studenten van het KASK, de vierde winnaar is het afstudeerproject van een RITCS-student. Alle vier de winnende projecten zijn van vrouwelijke regisseurs.

Alle VAF Wildcards samen zijn goed voor 185.000 EUR, zo zijn het meteen de grootste filmprijzen van het land. Er worden Wildcards uitgereikt in alle categorieën die het VAF ondersteunt: een fictie Wildcard (60.000 EUR), een documentaire Wildcard (40.000 EUR), een animatie Wildcard (60.000 EUR) en een FilmLab Wildcard (25.000 EUR).

De VAF Wildcard Fictie gaat dit jaar naar Louisiana Mees (KASK) met Waithood, een korte film over vijf jonge Atheners die in luxueuze Airbnb’s spelen om hun uitzichtloze situatie te ontvluchten, tot hun lot onvermijdelijk boven komt drijven. De jury was naar eigen zeggen onder de indruk van de “duidelijke visie en het sterke engagement” van deze film.

Daarnaast gaf de jury een eervolle vermelding aan Julian Wolf (LUCA) voor Meli Melo, een korte fictiefilm die een portret schetst van een gemengde groep jongeren uit de grote stad die worstelen met een zoektocht naar identiteit, ambities en een plek in deze moderne samenleving. Meli Melo was in oktober genomineerd als Beste Belgische Studentenkortfilm op het Film Fest Gent.

De VAF Wildcard Documentaire is voor Zaïde Bil (RITCS) met Memre Yu, een creatieve documentaire over een vervallen familiehuis in Suriname en een Surinaamse familie die al 45 jaar in Nederland woont. De leden van de jury waren vol lof over de “sterke beeldvoering met een unieke stempel van de maakster”.

Daarnaast is er een eervolle vermelding voor Antoine Fontaine (LUCA), die met Insectopedia een documentaire maakte over een koffer die hij op een Brusselse rommelmarkt vond met 16mm-beelden van de mysterieuze Dr. Veroft, die 50 jaar lang insecten filmde, ontleedde en noteerde, en wiens vreemde passie een twijfelachtige obsessie bleek te zijn.

De VAF Wildcard Animatie is dit jaar voor Lisa Foster (KASK) met Heen en weer, een korte animatiefilm over individuele ritmes die met elkaar samengaan, op andere momenten lijken te botsen of niet met elkaar in contact komen. De jury was naar eigen zeggen “emotioneel geraakt door deze wat atypische film met een subtiel narratief.”

De jury wenste ook een eervolle vermelding te geven aan Aagje Van Damme (RITCS), die met Dear Son een korte animatiefilm maakte over de onderdanige en vredelievende mollenvanger Francis die abrupt zijn moeder verliest en nu alleen voor het familiebedrijf moet zorgen. Opvallend: Heen en weer en Dear Son waren op het afgelopen Internationaal Kortfilmfestival Leuven beide geselecteerd in de Vlaamse Competitie Animatie.

Ten slotte gaat de laatste VAF Wildcard, die voor FilmLab, naar Meltse Van Coillie (KASK). Met Elephantfish maakte zij een experimentele film die de kijker binnenlokt in de geïsoleerde ruimte van een schip op zee, waar de enige ontsnapping voor de bemanningsleden bestaat uit gedachten en dromen. “De filmmaakster toonde met haar interessante observatie dat ze een sterke visie heeft”, aldus de jury.

De VAF Wildcards worden sinds 2005 uitgereikt en zijn op korte tijd uitgegroeid tot een begrip in de Vlaamse filmwereld. De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF.

De resultaten en het professioneel parcours van sommige Wildcardlaureaten spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele regisseurs die ooit een Wildcard wonnen en sindsdien naam maakten in de filmwereld. Ook voor documentairemakers zoals Eva Küpper, Sofie Benoot en Tim De Keersmaecker was de Wildcard een springplank naar een professionele carrière.

Het afgelopen jaar brachten Wildcardwinnaars Ruben Desiere, Annabel Verbeke en Eva Van Tongeren hun Wildcardprojecten uit. Raphael Crombez toonde zijn film Blight in première op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven en met Bloeistraat 11 won de Wildcardfilm van Nienke Deutz dit jaar al 11 prijzen, waaronder de felbegeerde Cristal du Court Métrage op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy. Ten slotte is het ook uitkijken naar de Wildcardfilms van jonge beloftes Juanita Onzaga en Anouk Fortunier.

Lees meer over: