10.03.2022
VAF lanceert online zoekplatform voor Vlaamse films
Met flaminGO.pics lanceert het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een online zoekplatform dat gebruikers waar ook ter wereld helpt om uit te zoeken hoe ze Vlaamse films legaal kunnen bekijken op streamingplatforms, in een bioscoop bij hen in de buurt of op een filmfestival.
Deze tool komt tegemoet aan vragen over de beschikbaarheid van Vlaamse fictie- en documentairefilms die het regelmatig ontvangt van expats, vertegenwoordigingen in het buitenland, opleidingen Nederlandse taal- en letterkunde of filmfans. flaminGO.pics is een zoekmachine, geen streamingplatform.
Als een titel in een land of regio beschikbaar is, krijgt een gebruiker op flaminGO.pics de verschillende legale kijkopties in een handig overzicht. Voor meer info wordt de gebruiker doorverwezen naar de aanbieder: een platform, bioscoop of festival.
Naar aanleiding van de lancering van flaminGO.pics heeft Flanders Image, de communicatie- en promotie-afdeling van het VAF, een overzicht gemaakt van Vlaamse films die vandaag in het grootste aantal landen en regio’s wereldwijd beschikbaar zijn.
Op het vlak van fictie wordt de top 10 aangevoerd door Noordzee, Texas van Bavo Defurne (te bekijken in 169 landen en regio’s), gevolgd door Ghost Tropic van Bas Devos, Hop van Dominique Standaert, Ferry van Cecilia Verheyden, Wat mannen willen van Filip Peeters, De helaasheid der dingen van Felix van Groeningen, Belgica van Felix van Groeningen, Girl van Lukas Dhont, Flying Home van Dominique Deruddere en Le fidèle van Michaël R. Roskam.
Bij documentaire staat Desert Haze van Sofie Benoot aan kop (te bekijken in 175 landen en regio’s), gevolgd door Little Heaven van Lieven Corthouts, My Ras Tafari Roots van David Verhaeghe, In het spoor van Robert Van Gulik van Rob Rombout, Rêve Kakudji van Koen Vidal en Ibbe Daniëls, The Boy Is Gone van Christoph Bohn, The Color of the Chameleon van Andrés Lübbert, State of Play van Steven Dhoedt, Grands travaux van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes en ten slotte Rain van Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes.
De familie Claus van Matthias Timmermans voert de lijst aan van internationaal meest beschikbare Vlaamse familiefilms (te bekijken in 81 landen en regio’s via Netflix). Op het vlak van live-action wordt de top drie vervolledigd door Binti van Frederike Migom en Wolkenjongen van Meikeminne Clinckspoor. Voor animatie bestaat de top drie uit The Queen’s Corgi van Ben Stassen en Vincent Kesteloot, The House of Magic van Jeremy Degruson en Ben Stassen en Robinson Crusoe van Ben Stassen en Vincent Kesteloot.
Buiten België is het grootste aantal Vlaamse titels online beschikbaar in Nederland (169 films in totaal), gevolgd door Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Ierland, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Duitsland.