Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.06.2015

Zo vader, zo zoon

door Jimmy Van der Velde

Ter ere van Vaderdag kijkt Vertigo naar acteurs en regisseurs die in de voetsporen traden van hun bekende filmvaders. Een bondige selectie!

Martin Sheen, Charlie Sheen en Emilio Estevez

Bij dit drietal mag het gezegd worden dat vader Martin de indrukwekkendste acteercarrière heeft uitgebouwd met titels als Badlands, Apocalypse Now, Ghandi, The Departed en de tv-reeks The West Wing op z’n CV. Zoon Charlie leek op de goede weg om dat succes te evenaren met films als Platoon en Wall Street. Het kiezen van slechte scenario’s en buitensporig gedrag buiten de werkuren maakten daar echter snel een einde aan. Tenslotte is er nog zoon Emilio, die we vooral kennen uit The Breakfast Club en The Mighty Ducks.

sHEEN

 

Walter, John en Danny Huston

Een indrukwekkend driegeslacht. Walter Huston was tijdens de eerste helft van de 20e eeuw één van de meest gerespecteerde Britse acteurs van zijn generatie. Zijn memorabelste rollen op het witte doek speelde hij in Dodsworth, Yankee Doodle Dandee en The Treasure of the Sierra Madre. Die laatste film werd ingeblikt door zoon John, die met topfilms als The Maltese Falcon, Key Largo, The Asphalt Jungle en The African Queen uitgroeide tot een Amerikaans filmicoon. Diens zoon, Danny, kroop voor de camera en kon je aan het werk zien in onder meer Clash of the Titans, Children of Men, The Aviator en Big Eyes.

huston

 

Kirk en Michael Douglas

Zowel vader als zoon haalden een legendarische status in Hollywood. Kirk veroverde de wereld als Spartacus en stapelde gedurende zes decennia een mooie verzameling klassiekers op. Michael brak door in de jaren tachtig en zal nog lang vereenzelvigd worden met Gordon “greed is good” Gekko.

douglas

 

Brendan en Domhnall Gleeson

Brendan Gleeson kennen we allemaal als de Ierse topper uit Braveheart, Gangs of New York, Harry Potter, In Bruges, The Guard en Calvary. Sinds enkele jaren blijkt ook dat zoonlief over het nodige acteertalent beschikt. Hij dook op in de Potter-franchise, About Time, Unbroken en maakte recent furore in Ex Machina.

gleesons

 

Bruce en Brandon Lee

Allebei veel te vroeg gestorven. Martial arts-legende Bruce Lee werd op 32-jarige leeftijd dood aangetroffen en zoon Brandon liet het leven op zijn 28e tijdens een mysterieus ongeval op de set van The Crow. Bruce is tot vandaag een icoon in popcultuur. Brandon kreeg helaas nooit de kans om zich volledig te bewijzen.

LEE

 

Andere bekende vaders en zonen:

Will en Jaden Smith
James en Josh Brolin
John, David, Keith en Robert Carradine
Tom en Colin Hanks
James en Scott Caan
Henry en Peter Fonda
Clint en Scott Eastwood
Lloyd, Jeff en Beau Bridges
Carl en Rob Reiner
Donald en Kiefer Sutherland
Ivan en Jason Reitman

Ken jij nog gepaste voorbeelden? Meld het hieronder, op Twitter of Facebook!

En geen nood, de ‘Zo vader, zo dochter’-editie komt er de volgende Vaderdag aan!

@TheJimeister