Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.11.2020

Universal aangeklaagd voor racistische poster romcom Couples Retreat

door Vertigo

Elf jaar geleden kwam Universal in opspraak omdat de Afro-Amerikaanse acteurs Faizon Love en Kali Hawk buiten de Verenigde Staten niet te zien was op de poster van de romcom Couples Retreat.

Nu heeft Love een rechtszaak aangespannen tegen de studio. “Universal had er geen probleem mee om zwarte acteurs te casten in de film, maar koos ervoor om blanke en zwarte acteurs te scheiden in de internationale marketing,” staat te lezen in de aanklacht.

Na de release van de film in 2009 nam Love contact op met Universal en werd hem beloofd dat de poster uit omloop zou worden gehaald en dat de studio hem ging vergoeden met lucratieve rollen die zijn carrière naar een hoger niveau zouden tillen.

Volgens Love heeft Universal zich niet aan zijn beloftes gehouden. De poster doet nog steeds de ronde online en de acteur kreeg geen aanbiedingen, maar enkel excuses van het toenmalige studiohoofd Adam Fogelson en Couples Retreat-producent Scott Stuber.

Couples Retreat-ster Vince Vaughn zou Love dan weer gewaarschuwd hebben dat zijn kritiek op de poster zijn carrière niet ten goede zou komen.

Love wil met de rechtszaak ook het systematisch racisme in de filmsector aankaarten. Zo vindt hij dat niet-blanke acteurs te weinig kansen krijgen, terwijl recente films met zwarte hoofdrolspelers als Black Panther, de Ride Along-films, Get Out en Us hits waren.

Verder worden in de aanklacht de Italiaanse posters van 12 Years a Slave aangehaald, waarop de zwarte hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor in tegenstelling tot zijn blanke collega’s Michael Fassbender en Brad Pitt amper te zien was.

Bekijk de Amerikaanse en internationale posters van Couples Retreat hieronder plus een Italiaanse poster van 12 Years a Slave:

Bron: THR