Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.04.2015

Twee Vlaamse kortfilms geselecteerd voor Cannes

door Jimmy Van der Velde

Copain, de kortfilm van Jan en Raf Roosens, is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes (13-24 mei). Daar zal hij meedingen naar de Palme d’Or voor Beste Kortfilm.

In de film draait alles rond Fré, een adolescent die zich gevangen voelt tussen twee werelden: die van zijn welgestelde, conservatieve ouders en die van zijn vrienden afkomstig uit een sociale woonwijk. Hij slaagt er in om beiden compleet van elkaar gescheiden te houden, tot hij verliefd wordt. In de hoofdrollen zien we o.a. Felix Meyer, Anne-Laure Vandeputte, Hicham Mallouli, Desmond Badu, Jan Hammenecker en Jeanne Dandoy.

“Irreëel! We kunnen het bijna niet geloven,” reageren de broers Roosens in een eerste reactie. “Tijdens het maken van je kortfilm droom je van Cannes, maar de kans dat je werkelijk kan meedingen naar de Gouden Palm is zo klein dat je het bijna niet mag hopen.”

Daarnaast is ook de korte animatiefilm Het paradijs van Laura Vandewynckel uitgenodigd voor het Cinéfondation-programma van het festival.

De prent kan best omschreven worden als een sociaal-kritische reflectie op toerisme en immigratie. De film volgt reizigers tijdens hun zoektocht naar de beste plek op aarde, van het noorden naar het zuiden en vice versa. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit echt te ontmoeten.

Vandewynckel maakte Het paradijs als student aan het RITS in Brussel en won eind vorig jaar al een VAF Wildcard met haar eindwerk. Op Anima 2015 werd de film met de Sabamprijs bekroond.

Bron: VAF