Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.08.2015

Twee internationale prijzen voor Lucifer in één week

door Jimmy Van der Velde

Gust Van den Berghe heeft met Lucifer afgelopen weekend de Grote Prijs van de Jury gewonnen op het Internationaal Filmfestival New Horizons in Polen. Hij nam de hoofdprijs van het festival dit weekend persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie. De award gaat gepaard met 20,000 euro en een Poolse release.

“Het is altijd hartverwarmend om te zien dat je werk en dat van de hele ploeg op zo’n groot internationaal draagvlak erkend wordt”, reageert de filmmaker. “Het bewijst dat de films die we maken hun plek hebben, dat cinema leeft en dat mensen nog steeds open staan voor films die niet altijd op een even conventionele manier verteld worden.”

Een week geleden won de film ook al de Prijs voor Beste Speelfilm op het Internationaal Filmfestival van Guanajuato in Mexico. Daar loofde de jury de poëzie die de film uitstraalt, de sterke acteursregie en de vernieuwende esthetiek en vorm van de film, die deels met een speciale lens – een Tondoscope – opgenomen werd.

Lucifer heeft nu in totaal al vier internationale onderscheidingen veroverd. De prent won eerder ook al in Talinn en Parijs.

Het derde deel in Van den Berghes triptiek – waartoe ook En waar de sterre bleef stille staan en Blue Bird behoren – beleefde in oktober vorig jaar z’n wereldpremière op het filmfestival van Rome. Ondertussen staat de teller al op 25 festivals met selecties voor o.a. Film Fest Gent, Valladolid Filmfestival, Festival du Nouveau Cinéma in Montréal, het Göteborg Film Festival, het Tribeca Film Festival in New York, Filmfest München en het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary.

Ook de komende maanden staan nog verrassende festivalvertoningen op de agenda. Tevens mag Lucifer dit najaar het Forum van de Regisseurs – een gloednieuw programma van het Nederlands Film Festival in Utrecht – openen.

Bron: Persbericht VAF