Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.01.2021

Twee films van Belgisch cineast Boris Lehman krijgen wereldwijde online release

door Vertigo

Op woensdag 13 januari 2021 zal het VOD-platform Avila voor het eerst de films À la recherche du lieu de ma naissance (1990) en Mes entretiens filmés (1995) van Boris Lehman wereldwijd online beschikbaar maken.

Lehman is al meer dan vijftig jaar een uitzonderlijk figuur in het Belgische filmlandschap. In zijn autobiografische oeuvre brengt hij zijn eigen leven en dat van de inwoners van zijn stad Brussel in kaart. Lehman onderneemt in zijn films pogingen om zijn eigen cinema te definiëren, een queeste die leidde tot een oeuvre van meer dan vijfhonderd films.

De film À la recherche du lieu de ma naissance gaat in première op woensdagavond 13 januari om 20u30. Avila stelt op dat moment 250 coupons ter beschikking voor een wereldwijd publiek. Wanneer de limiet van het aantal coupons is bereikt, blijft de film tegen betaling beschikbaar op het platform.

À la recherche du lieu de ma naissance is Frans gesproken en is beschikbaar met Nederlandse en Engelse ondertitels. De film zal online ingeleid worden door Lehman en zal tekstueel in meerdere talen worden omkaderd.

Hoe werkt het?
– Surf op woensdag 13 januari vanaf 20u30 naar www.avilafilm.be
– Bij het beeld van À la recherche du lieu de ma naissance vindt u een COUPON-knop
– Klik op COUPON om uw ticket te activeren
– De film is nu beschikbaar om te bekijken. Dit kan meteen of op elk moment binnen de aangegeven periode van 3 dagen.
– Wanneer de 250 coupons zijn gebruikt blijft de film samen met Mes entretiens filmés tegen betaling beschikbaar op het platform

Voor À la recherche du lieu de ma naissance keerde Lehman na 44 jaar terug naar Lausanne, waar hij aan het einde van de oorlog op 3 maart 1944 werd geboren. Hij woonde er maar één jaar.

Zijn ouders waren joden die hun toevlucht hadden gezocht in België toen de nazi’s de macht grepen in Polen. Ze waren gedwongen België te ontvluchten tijdens de Duitse bezetting en hadden het neutrale Zwitserland bereikt na een clandestiene reis door Frankrijk.

Lehman herinnert zich niets van dit alles: zijn ouders zijn dood, alle getuigen zijn verdwenen. Gewapend met slechts een paar documenten en foto’s gevonden in een kartonnen doos, dwaalt hij door Lausanne, hier en daar zoekend naar enkele tekenen die zijn aanwezigheid, zijn vroege leven zouden oproepen, en verzamelt als het ware het bewijs van zijn bestaan.

Maar de stad blijft stil en veraf. Ontmoetingen roepen verhalen op die Lehman dwingen zich te verhouden tot het onderwerp van zijn geboorte, onlosmakelijk verbonden met het meer waarvan de Franse naam Léman zo veel op de zijne lijkt.

Mes entretiens filmés bestaat uit drie delen, gefilmd tussen 1995 en 2010. De films kunnen gezien worden als een les in cinema, een manifest van de onafhankelijke film, vrij van financiële of professionele zorgen.

De films tonen fragmenten uit Lehmans films en interviews met Freddy Buache en andere filmgezichten zoals Jean Rouch, Paul Meyer, Robert Kramer, Jonas Mekas en Noël Godin. Het zijn geen interviews in de strikte zin van het woord, maar eerder kleine gesprekken tussen vrienden die allemaal deel worden van de mise-en-scène.

Lehman zet in zijn oeuvre alledaagse momenten met minimale middelen in scène op een steeds doeltreffende manier die onmiskenbaar zijn signatuur draagt. Zijn films zijn niet los te denken van zijn persoon. Hij maakte bijna vijfhonderd films, die hij altijd persoonlijk voor zijn publiek presenteert terwijl hij zelf de filmprojector bedient.

Verder werkte Lehman ook nauw samen met collega’s als Henri Storck en Chantal Akerman. Ten slotte was hij ook actief als filmcriticus voor filmtijdschriften als Cahiers du Cinéma en Trafic.

Lees meer over: