Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.04.2015

Turkse filmwereld organiseert mars tegen censuur

door Jimmy Van der Velde

Er heerst onmin in het Turske filmlandschap. De aanleiding is het censureren van Cayan Demirels documentaire Bakur (North) op het Istanbul Film Festival (IFF).

De film belicht het leven van enkele Koerdische PKK-strijders. Volgens het Ministerie van Cultuur beschikte het festival niet over de juiste certificaten om de film te vertonen.

Onzin volgens de organisatie. Het is enkel een smoes om de gevoelige materie te bannen met de nakende verkiezingen in het achterhoofd.

Honderden filmmakers, critici, producenten en andere filmlui verzamelden op 18 april in de straten van Istanboel om het verbod op de film aan te kaarten.

Maar de respons gaat nog verder. De filmwereld eist een verklaring van de overheid en nieuwe filmwetten. Tijdens het IFF stapten talloze juryleden op en werden tientallen vertoningen afgelast uit protest.

Het Ankara International Film Festival zette als reactie een punt achter de voorstellingen van alle films zonder certificaat. Ook hier gaven juryleden er de brui aan.

Deze week komt er mogelijk een nieuwe optocht.

Het is niet de eerste keer dat een prent van Demarel controverse veroorzaakt. Zijn vorige twee wapenfeiten gooide hij op het web na aanvaringen met het plaatselijke machtsapparaat. Hij was recent het slachtoffer van een hartaanval en kan niet reageren op de hele zaak.

De Turkse overheid probeert de laatste tijd meer en meer invloed uit te oefenen op het internet, journalisten en cinema.

Bron: Variety

@TheJimeister