Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – Dag 6: Paterson

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: de nieuwe Jim Jarmusch-topper, Paterson.

Ik ben nooit de grootste Jim Jarmusch-fan geweest. Zijn cooler dan coole hipstercinema raakte lange tijd mijn kouwe kleren niet. Akkoord, Ghost Dog: The Way of the Samurai viel nog enigszins te smaken – grotendeels vanwege de onvergetelijke score van RZA – maar zelfs een potentiële parel als Broken Flowers liep verloren in een doolhof van afstandelijke ironie.

Misschien heeft het met zijn – of mijn – leeftijd te maken, maar de laatste jaren lijkt de New Yorkse cineast een warmte gevonden te hebben die me meer ligt. Na het aandoenlijk-grappige vampierenrelaas Only Lovers Left Alive komt hij nu op de proppen met een ontwapenende verhaal over een buschauffeur (Adam Driver) die tijdens zijn vrije tijd poëzie schrijft.

Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar Jarmusch verheft het doodgewone tot iets mythisch door de poëzie van het dagdagelijkse perfect te vatten. Of hoe de kans groot is dat je nadien zelf een schriftje gaat kopen om lyrische zinnetjes in te pennen.

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.