Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – Dag 5: Le Ciel Flamand

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: Le Ciel Flamand, Peter Monsaerts uitdagende opvolger van Offline.

Het verbaast me niks dat Le Ciel Flamand, de tweede langspeelfilm van Peter Monsaert, bijzonder warm ontvangen werd op de gerenommeerde filmfestivals van Toronto, San Sebastian en Londen. Het drama over een vrouw die haar dochter probeert op te voeden terwijl ze het bordeel uit de titel uitbaat, is een uitdagende brok cinema die brutaal naar de keel grijpt om nooit meer los te laten.

Van Monsaerts ingenieus in elkaar gevlochten scenario over de topvertolkingen van de verzamelde cast – Wim Willaert is na Offline opnieuw van de partij – tot David Williamsons afstandelijk-benauwende cameravoering: dit overstijgt op alle vlakken het etiket ‘Vlaams filmke’. Een aanverwant van Andrea Arnolds claustrofobische langspeelfilmdebuut Red Road.

Met andere woorden: zet je schrap!

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.