Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – Dag 1: I, Daniel Blake

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: openingsfilm en Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake.

Tijdens de openingsavond van een filmfestival is de keuze natuurlijk beperkt, maar mij hoor je niet klagen. Integendeel zelfs: op wat een kantelmoment in de geschiedenis lijkt – rukken we helemaal naar rechts of pakken we de problemen eindelijk doordacht aan? – toont regisseur Ken Loach in I, Daniel Blake hoe de Britse overheid de lagere sociale klasse het leven zuur maakt, wat verdere verzuring natuurlijk alleen maar in de hand werkt.

Wat begint als een min of meer vermakelijk portret van een man die wil werken/niet mag werken/moet werken – Kafka, iemand? – transformeert langzaam maar zeker in een morele uppercut om u tegen te zeggen. Mijn favoriete Loach blijft het adembenemend aangrijpende Sweet Sixteen, maar I, Daniel Blake is ongetwijfeld zijn beste film in jaren. Eén scène is zelfs zo straf dat ze zelfs de grootste arthouse-hater zal vloeren.

Niet slecht voor een 80-jarige!

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.