15.07.2025
Trump als Superman-meme zorgt voor controverse, Witte Huis reageert
Het Witte Huis ligt al een tijdje onder vuur voor het delen van controversiële memes via hun officiële sociale mediakanalen. Een post die tot felle reactie leidde, is een bewerkte filmposter waarin president Donald Trump wordt afgebeeld als Superman.
Op de poster staat Trump in de iconische pose van de superheld, met de slogan: “Truth. Justice. The American Way” en het onderschrift: “Symbol of hope.” De originele tekst “A James Gunn film” werd vervangen door “A Trump presidency.” De afbeelding is een bewerking van het promotiemateriaal voor Gunns Superman.
De meme ging niet alleen viraal, maar kreeg ook de nodige kritiek. Tegenstanders verweten de Trump-administratie dat ze onnodig polariseert en dat het gebruik van dergelijke beelden het ambt van de president ondermijnt. “Hoe serieus neem je het presidentschap nog als je memes post van jezelf als Superman?” schreef een gebruiker op X (voorheen Twitter).
In een reactie op de toenemende kritiek deelde het Witte Huis vrijdagavond een nieuwe post met de boodschap: “In de grondwet staat nergens dat we geen coole memes mogen posten.” De boodschap werd ondersteund met een afbeelding van een bord waarop stond: “Oh mijn god, heeft het Witte Huis dat echt gedaan?” De communicatie werd verspreid via officiële accounts op X, Instagram en Facebook.
Criticasters noemen de uitingen “onprofessioneel” en “misplaatst gezien de ernst van lopende beleidsdossiers.” Toch lijkt het team rond Trump zich bewust provocerend op te stellen in zijn digitale communicatie, waarbij entertainment, satire en politieke boodschap samenvloeien.
De keuze voor een Superman-meme is niet toevallig. Eerder had Gunn verklaard dat Superman symbool staat voor de Amerikaanse immigratiegeschiedenis. In een interview met The Times of London noemde Gunn de superheld “het verhaal van Amerika: een immigrant van een andere plek, die zich hier vestigt.”
Deze interpretatie viel niet goed bij conservatieve stemmen. Voorafgaand aan de bioscooprelease uitte onder meer commentator Ben Shapiro kritiek op het “woke-gehalte” van de film. Kellyanne Conway, voormalig adviseur van Trump, stelde op Fox News dat mensen “niet naar de bioscoop gaan om politiek te ondergaan.”
De discussie rond Superman is emblematisch voor de bredere culturele polarisatie in de Verenigde Staten, waarin symboliek en politieke retoriek steeds vaker botsen. Dat het Witte Huis zich hier nadrukkelijk in mengt via digitale communicatiekanalen, toont volgens waarnemers hoe campagnevoering anno 2025 steeds meer draait om beeldvorming en virale impact.