Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.01.2015

Trouw met mij!

door Ruben Nollet

Vergeeft u het me als ik even persoonlijk word, maar de volgende anekdote lijkt me in de context van deze romantische komedie gepast. Mijn eigen echtgenote is afkomstig uit de Ardennen, en we hebben ons trouwfeest gevierd in de bescheiden feestzaal van haar geboortedorp Melreux. Het was een geweldige dag waar ik nog geregeld met warme gevoelens aan terugdenk.

Toch was er die avond een merkwaardige valse noot. Een Waalse traditie wil dat de bruid op een bepaald moment op het podium verschijnt en deelneemt aan een soort veiling, waarvan de opbrengsten bedoeld zijn als fooi voor de kok en het personeel. Telkens als een van de gasten geld omhoog steekt, schuift de bruid haar rok een klein beetje omhoog. En dat gaat zo door tot de kousenband die ze draagt zichtbaar wordt. Wie dan net het laatste biljet gegeven heeft, krijgt de kousenband.

Toegegeven, niet meteen verfijnd qua ritueel, maar ook onschuldig. Daar was mijn — West-Vlaamse — vader het echter niet mee eens. Hij vond het onbehoorlijk en stelde zijn veto, want wat zouden zijn genodigden denken. Dat maar om te zeggen dat ik me wel iets kon voorstellen bij de Turks-Vlaamse clash die regisseur Kadir Balci en zijn producent-coscenarist Jean-Claude Van Ryckeghem in Trouw met mij! uit de doeken doen.

Het grote verschil is dat de bedenking ‘Wat zullen de mensen denken?’ daar van beide kanten komt, en dan met name van de moeders. Dat Sibel en Jurgen, het koppel in kwestie, elkaar nog niet zo lang kent, gooit enkel olie op het vuur. Net als het feit dat Sibel al een huwelijk achter de rug heeft. En om de boel nog extra te kruiden heeft Sibel een agressieve broer, Kemal, die de hele situatie met argwaan bekijkt.

Balci en Van Ryckeghem lieten zich naar eigen zeggen inspireren door getuigenissen van mensen die gelijkaardige situaties meegemaakt hebben. Nu en dan stijgt er dan ook een zekere authenticiteit op. Het zijn de kleine details die het hem doen: het gedoe met varkensvlees, Kemal die stiekem meezingt met Gorki, Sibel die de hele tijd “Ik ga flippen, hé!” roept. Sirin Zahed, die de rol van Sibel voor haar rekening neemt, is trouwens dé ontdekking van de film, een pittige actrice die zich nooit laat verleiden tot overdrijving.

Alleen is het allemaal zeer vrijblijvend wat Trouw met mij! te vertellen heeft. De conflicten lijken vaak geforceerd en overtrokken, en op den duur geloof je er niet veel meer van. Trouw met mij! werpt zijn net veel breder uit dan Turquaze, Balci’s vorige film, maar vangt veel minder.

 >>KLAP

De Turkse en de Vlaamse cultuur en tradities botsen met elkaar op het trouwfeest van Sibel en Jurgen. Regisseur Kadir Balci (Turquaze) schudt geen grensverleggende cinema uit zijn mouw, maar mikt op een goedmoedige tragikomedie in de traditie van Monsoon Wedding.

Regie Kadir Balci
Cast Sirin Zahed, Dries de Sutter, Burak Balci
Speelduur 1u34
Vanaf 21 januari in de bioscoop

@RubenNollet