Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.04.2019

Transgenders niet opgezet dat IMDb originele namen onthult

door Vertigo

De Internet Movie Database ligt onder vuur nadat enkele transgender-acteurs tevergeefs probeerden hun originele naam van de site te laten verwijderen.

“Onze gebruikers vertrouwen ons om hen de volledigste, nauwkeurigste info over films, tv-series en beroemdheden aan te bieden,” reageerde IMDb. “We willen zowel de seksuele identiteit van personen weergeven als correcte cast- en crewgegevens zoals ze op het scherm verschenen bij de originele release.”

Binnen de transgemeenschap wordt deadnaming, het onthullen van een transgenders geboortenaam, heel ernstig genomen. “Ik zou geshockeerd zijn, moest het mij overkomen,” zei transacteur Jake Graf (Colette).

Hij was reeds transgender bij het begin van zijn filmcarrière en heeft dus geen ervaring met het IMDB-fenomeen. Toch beseft hij hoe fout het is. “Het is een inbreuk op de privacy,” zei hij, “alsof je iemand zou outen.”

“Transgender zijn is op zich al een zware last om te torsen,” vervolgde hij. “Als transgender in de filmsector werken en door IMDb je verleden met je blijven meedragen moet echter nog lastiger zijn.”

In tegenstelling tot IMDb is deadnaming verboden op Twitter en publiceert WikiPedia geen dergelijke info zonder toestemming van de mensen in kwestie.

Bron: IndieWire

Lees meer over: