Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.06.2019

Recensie Toy Story 4

door Chris Craps

Toen Pixar Toy Story 4 aankondigde, leek het alsof de animatiestudio zich niet bewust was van het grote gevaar: een overbodige sequel zou de legendarische status van de franchise immers besmeuren. De productieperikelen en het vertrek van de handtastelijke bons John Lasseter voorspelden niet veel goeds. maar Pixar heeft – andermaal – wonderen verricht. Hoewel deze fourqel niet kan tippen aan zijn voorgangers, is het een zeer degelijk vervolg dat de reeks in schoonheid afsluit.

Bonnie, het meisje dat op het einde van Toy Story 3 Woody, Buzz Lightyear en hun vrienden kreeg van de bijna volwassen Andy, trekt voor het eerst naar de kleuterschool en knutselt daar met een plastic vorkje en wat ijzerdraad een poppetje in elkaar. Het schepsel, dat Forky wordt gedoopt en tussen de bovengenoemde figuurtjes belandt, heeft een identiteitscrisis: in plaats van zich te laten koesteren door Bonnie zoekt het om de haverklap de vuilnismand op. Het schepel is er namelijk van overtuigd is dat het trash is. Woody, die zelf wat in de vergetelheid is geraakt, ziet het als zijn taak om Forky op te leiden tot volwaardig speelgoed.

Op visueel vlak maakt Toy Story 4 niet meteen indruk. De animatie is wel van het hoogste niveau, maar na drie afleveringen ligt de stijl muurvast. In het derde deel experimenteerde men nog met een donkere horrorlook wat de film iets apart gaf, maar ditmaal werd het huivergehalte afgezwakt om het resultaat opnieuw geschikter te maken voor jongere toeschouwers.

Het verhaal is niet zo bijzonder, maar het zijn de knap opgebouwde scènes, de frisse ideeën en de pientere grappen die deze vierde aflevering naar een hoger niveau tillen. Forky zal zonder twijfel animatiegeschiedenis schrijven: in het figuurtje wordt immers eenvoud, originaliteit en humor gecombineerd. Het belichaamt iets dat sinds de stille slapstickkomedies altijd gewerkt heeft: toegeven aan een ridicule obsessie.

Hopelijk doet Disney dat voor de verandering eens niet en laat men Pixar vanaf nu alleen nog maar originele avonturen vertellen. Een mooier franchise-einde dan dat van Toy Story 4 kun je in ieder geval moeilijk verzinnen.

>>Klap

Deze fourquel sluit de Toy Story-reeks in schoonheid af met een guitig verhaaltje over cowboy Woody (stem van Tom Hanks) die zich ontfermt over Forky, een knutselcreatie met een identiteitscrisis. Of Mice and Men, maar dan met speelgoed, humor en een happy end.

Regie Josh Cooley
Cast Tom Hanks, Tim Allen, Keanu Reeves
Speelduur 1u40
Vanaf 26 juni in de bioscoop

Lees meer over: